Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Brnabić izjavila da je planirano da se u opštini Lebane napravi regionalni edukativni Centar za obnovu, razvoj i digitalizaciju stočarstva

Predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, posetila je danas opštinu Lebane. Sa predstavnicima lokalne samouprave, na čelu sa predsednikom opštine Lebane, Ivanom Bogdanovićem, direktorom RPK Leskovac, Goranom Jovićem i načelnikom Jablaničkog upravnog okruga Mošem Ćirićem, obišla kompaniju MAK u selu Pertate.

MAK International je porodična kompanija posvećena proizvodnji i preradi mesa, sa najsavremenijom tehnologijom u regionu u koju je uloženo više od 2 miliona evra. Farma je značajna zbog digitalizacije u stočarstvu i modernog načina proizvodnje.

Prilikom današnje posete kompaniji Mak International premijerka Brnabić je izjavila da je planirano da se u opštini Lebane napravi regionalni edukativni Centar za obnovu, razvoj i digitalizaciju stočarstva, ističući da je to važno za ceo taj kraj zemlje.

„Tu se oslanjamo na domaće investitore, na mlade ljude koji su pokrenuli digitalnu farmu svinja koja je jedna od najnaprednijih u Srbiji, moguće i jedina takva u našoj zemlji“, rekla je Brnabić.

Ova farma prostire se na površini od četiri hektara, ima četiri objekta, najsavremenije automatizovana u uzgoju tovljenika, trenutno ima 8.000 a godišnji kapacitet je do 30.000 tovljenika, danske rase.

   

Farma poseduje automatizovan sistem ventilacije, hladjenja i tečne ishrane. Jednim klikom u telefonu dobijaju se sve informacije o utrošku hrane svakog tovljenika.

Ulaz u objekte gde su smešteni tovljenici dozvoljen je samo vetrerinaru i upravniku farme zbog poštovanja biosigurnosnih mera.

Nakon obilsaka farme predsednica Vlade Ana Brnabić i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko  Radošević održali su sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave i vlasnicima farem МАК International.

Danas je vođen razgovor i o budućem povezivanju Lebana, Bojnika, Medveđe, Prokuplja i Kuršumlije. Kako je rekla, osim povezivanja banja na ovom području sa lokalitetom Caričin Grad i Đavoljom varoši, ovaj putni pravac omogućiće i razvoj seoskog turizma.

infocentarjug.rs

Preuzimanje fotografija dozvoljeno uz pozivanje na izvor i link portala