Društvo Jug Srbije Lebane Medveđa Srbija Vesti

Brnabić: "Lokalna samouprava je ta koja je najbliža građanima i ako ona nije uspešna ni država neće biti uspešna"

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić ukazala je danas na važnost međuopštinske saradnje, poručivši pritom da sve lokalne samouprave, bez obzira na veličinu, moraju da građanima i privredi pružaju isti nivo usluga.
Brnabić je na otvaranju Skupštine Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) istakla da u Srbiji postoji velika razlika u veličini i kapacitetima lokalnih samouprava, zbog čega je važna veća međuopštinska saradnja kako bi se manji oslanjali na veće i sa manje resursa mogli da urade više stvari.

Ona je naglasila da je to pitanje pokrenuto izmenama i dopunama Zakona o lokalnim samoupravama, ali da je važno doneti i strategiju decentralizacije, koja će omogućiti da se svedu računi i naznači kuda i kako da se posle dve ili tri decenije ide dalje.

Prema njenim rečima, lokalna samouprava je ta koja je najbliža građanima i ako ona nije uspešna, bez obzira na to što Vlada preduzima, ni država neće biti uspešna.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da lokalne samouprave moraju više međusobno da sarađuju, ali i da budu servis građana i da se bore za nova radna mesta i investicije.

Zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt poručio je da će Unija nastaviti da pruža i finansijsku i političku podršku Srbiji na njenom putu ka EU.

Benedikt je ocenio da je Srbija do sada ostvarila značajne rezultate kada je reč o sprovedenim reformama i privlačenju investicija, i podsetio na to da su otvorena četiri pregovaračka poglavlja i da se u narednim nedeljama očekuje otvaranje još nekoliko, od čega će građani imati koristi.

On je naglasio i da je Evropska unija ključni partner Srbije i da je 73 odsto investitora u Srbiji iz te zajednice.

U proteklih 15 godina, kako je podsetio, EU je u Srbiju investirala više od tri milijarde evra bespovratne pomoći kroz mnoge projekte, od kojih je više od 300 miliona evra bilo namenjeno lokalnim samoupravama.

Prema njegovim rečima, opredeljeno je i više od 30 miliona evra, koji će u narednom periodu biti podrška malim preduzećima za jačanje konkurentnosti, kao i 2,5 miliona evra za privlačenje što više investitora.

Skupštini Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) prisustvovali su predsednici opština Lebane i Medveđa, Zoran Ilić i Nebojša Arsić.

Na današnjoj konferenciji učestvovali su predstavnici vladinih i nevladinih organizacija i institucija, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora, kao i donatorskih institucija.

arsic-stalna-konfere-gradova-u-bg-1