Bojnik COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Sijarinska banja Srbija Vesti Vlasotince

Broj zaraženih od početka epidemije u Leskovcu, Lebanu, Medveđi, Bojniku i Vlasotincu

Gradski štab za vanredne situacije u Leskovcu održao je 33. sednicu. Aleksandra Nikolić, direktor Zavoda za javno zdravlje iznela je najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji za Jablanički okrug.

„Od poslednjeg izveštavanje Gradskog štaba za vanredne situacije stigli su rezultati za 331 lice, od toga je 323 lica negativno i 8 lica pozitivno na virus korona, 7 lica je sa teritorije grada Leskovca i jedno lice iz Vlasotinca. Procenat pozitivnosti na nivou okruga je 2,41 a na teritoriji grada Leskovca 2,72%“ – kazala je Nikolićeva na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije.

Od 8 novoregistrovanih slučajeva sa pozitivnim nalazom troje su nezaposlena lica, dva penzionera, 2 radnika kompanije Zdravlje Aktavis i jedan radnik kompanije Yura. Po brojnosti i dalje su na prvom mestu porodični klasteri gde je registrovano 63 porodica sa više više članova koji su inficirani ili sa lakim simptomima.

„Porast obolevanja kod zaposlenih u nekim kompanijama odnosno ustanovama dovodi se u vezu kako sa importovanjem slučajeva iz porodice ali i zbog širenja infekcije u bliskim kontaktima ako se ostvare u radnom procesu, za koje su date preporuke u merama zaštite. Iz tih klastera je na prvom mestu fabrika Yura sa 114 obolelih, a zatim Opšta bolnica sa 48 i Dom zdravlja Leskovac sa 38 zaposlenih sa pozitivnim nalazom. To ukupno iznosi 200, odnosno 32,57 odsto od svih registrovanih slučajeva u Jablaničkom okrugu“ – rekla je Nikolićeva.

Ukupno od početka epidenije na teritoriji Jablaničkog okruga korona virusom zaraženo je 614 osoba, od toga: u Leskovcu 438, u Vlasotincu 113, Lebanu 32, Bojniku 27 i Medveđi 4 lica.

Nikolićeva je rekla da je od početka epidemije do današnjeg dana obolelo 20 lica u dečijem uzrastu i to u uzrastu od 15 do 19 godina. U Covid bolnici je izlečeno i otpušteno 290 pacijenata a iz privremenih bolnica 155, što je ukupno 445 a trenutno u Covid bolnici ima 125 pacijenata. Ukupan broj testiranih lica na području Okruga od početka epidemije je 8929 a čekaju se rezultati za 239 testiranih osoba.

Od početka epidemije registrovana su 6 smrtna ishoda od infekcije izazvane virusom korona, i to: sa teritorije grada Leskovca 6, sa teritorije opštine Vlasotince 5,  i jedno lice sa teritorije opštine Bojnik.

 

Info centar juga