Društvo Hronika Vesti

Carinici na Gradini zaplenili neprijavljene devize

Bez obzira na veliki pritisak putnika na ulazu u zemlju, carinici su juče na graničnom prelazu Gradina u saradnji sa policijom, otkrili 360.000 neprijavljenih evra u neseseru jednog putnika, saopštila je Uprava Carina.

Prekršaj je otkriven kada je iz jedne od osam ulaznih kolona, zahvaljujući analizi rizika izdvojen “citroen“ nemačkih registarskih oznaka, kojim je sam putovao nemački državljanin, turskog porekla.

Mada je 60. godišnji vozač tvrdio da nema ništa da prijavi, carinici su detaljano pregledali vozilo. Tom prilikom je u rancu, koji se nalazio na prednjem sedištu pored vozača, pronađeno 360.000 evra sakrivenih u neseseru za ličnu higijenu. Putniku je vraćen dozvoljeni iznos od 10.000 evra dok je ostatak privremeno zadržan.

Puni džepovi švajcarskih franaka

Uprkos činjenici da je granicu sa susednom Bugarskom na Gradini od početka godine prešlo čak 4,2 miliona putnika, što je za 300.000 više nego u istom periodu lane, zahvaljujući selektivnoj kontroli i analizi rizika, jednako uspešni u otkrivanju prekršaja. 

Pre četiri dana carinici su pronašli 47.000 neprijavljenih švajcarskih franaka godine na izlazu iz zemlje. Carinici su za detaljnu kontrolu izdvojili “porše“ poljskih registarskih oznaka kojim je putovao 42. godišnji poljski državljanin turskog porekla.

 

Iako je rekao da nema ništa da prijavi, u njegovim džepovima pronađeno je 57.000 švajcarskih franaka i 1.250 evra. Putniku je vraćen dozvoljeni iznos od 10.000 evra dok je ostatak privremeno zadržan.

Podsećamo da je na graničnom prelazu Gradina od početka godine zaplenjeno više od milion i 200 hiljada evra, što je novac koji direktno ulazi u budžet države.