Jug Srbije Vesti Vlasotince

Časni krst u ruke Miloša Tošića

Student Miloš Tošić ovogodišnji je pobednik Plivanja za Časni krst u Vlasini kod brane, u Vlasotincu. Ovaj dvadesettrogodišnji Vlasotinčanin, inače fudbalski sudija, drugi put je plivao na Bogojavljanje I ovoga puta pobedio u konkurenciji 36 učesnika među kojima su ove godine bila četvorica pripadnika Žandarmerije iz Niša I četvorica Rusa, radnika koji rade na pružnim prelazima.

„Bilo je sjajno, presrećan sam“– izjavio je Miloš Tošić nakon izlaska iz reke čija je temperature danas bila 2stepena, dok je temperature vazduha iznosila 0 stepeni.

Ove godine, prvi put od početka organizovanja manifestacije, nije plivao mali Kristijan Pešić, sa ocem.

„Svake godine dobijamo nagrade, on kao najmlađi, ja kao najstariji učesnik. Ove godine prepustili smo drugima“ – rekao je njegov otac Lazar.

„Bogojavljensko plivanje za krst u Vlasotincu postalo je manifestacija koja prevazilazi lokalne okvire i opština Vlasotince će i ubuduće podržavati  ovakve skupove“– rekao je ovom prilikom zamenik predsednika opštine Boško Stančić.

Predsednik Udruženja Sveta Gora Atonska Srba Takić istakao je da je da činu plivanja pristupaju duboko verujući ljudi.

Nagrade nisu izostale ni ove godine. Zlatara Janković iz Novog Sada pobedniku je darivala zlatnik, Udruženje poštovalaca Svete Gore Atonske ikonu Svetog Jovana, Udruženje Vlasotinčana u Beogradu darovalo je najstarijeg, a porodica Đokić iz Vlasotinca najmlađeg plivača, a od Udruženja Loza svaki učesnik dobio je diplomu, majcu i knjigu o Vlasotincu.

U okviru Pihtijade, prateće manifestacije Plivanja za bogojavljenski krst, žiri je ocenio da je pihtije najbolje spremila Miljković Danica, drugo mesto pripalo je restoranu Moravac, a treće Slavici Branković.

Pod pokroviteljstvom opštine Vlasotince, Plivanje za Časni krst u Vlasini organizovali su Udruženje poštovalaca Svete Gore Atonske, Udruženje Loza, Turistička organizacija, Kulturni centar i Sportsko-rekreativni centar Vlasina.