NDIKIMI I TEKNOLOGJISË NË ZHVILLIMIN E FËMIJËVE

Në dekadat e fundit, teknologjia ka ndryshuar tërësisht çdo aspekt të shoqërisë sonë, nga mënyra se si punojmë drejt mënyrës se si ne shoqërohemi dhe jetojmë. Një nga dallimet më të rëndësishme është ndryshimi në atë se si luajnë fëmijët, rriten dhe zhvillohen, si dhe ndërveprimi i tyre me gjeneratat e mëparshme. Megjithëse teknologjia siguron […]

„NUK THON KOT SE ARSIMIMI ËSHTË NGA LIBRI, NDËRSA EDUKIMI NGA SHTËPIA“

Nuk thon kot se arsimimi është nga libri , ndërsa edukimi nga shtëpia. Ankica Dragin, Këshilltare e Mbrojtësit krahinor të Qytetarëve – ambusmanit  dhe autore  e hulumtimit   „Ekspolatimi i fëmijëve në Internet“ Cilat janë abuzimet më të zakonshme të fëmijëve në internet që takuat? Institucioni i Mbrojtësit Krahinor të Qytetarëve -ambusmani trajtoi fenomenin e abuzimit […]

TË SILLEMI ME TË TJERËT ASHTU SIC DO DONIM TË SILLEN TË TJERËT NDAJ NESH – BOJANA SPASIQ,PEDAGOG SHKF RADOJE DOMANOVIQ BOSHNJAC

Të sillemi me të tjerët ashtu siç  do donim të sillen të tjerët ndaj nesh- Bojana Spasiq, pedagog shkf Radoje Domoviq Boshnjac. Sot, interneti është bërë gjë e përditshme, diçka pa të cilën nuk mundemi . Fëmijëve  dhe të rinjëve  interneti ju ofrojnë mundësi fantastike për zbulimin, lidhjen dhe krijimin. Megjithatë, ekzistojnë rreziqe gjatë përdorimit […]

QENDRA PËR PUNËN SOCIALE LEBAN – „NË KOHËN E SOTME PRINDËRITË JU KUSHTOJN GJITHNJË E MË PAK KOHË FËMIJËVE TË TYRE“

“Në kohën  e sotme prindërit ju kushtojn gjithnjë e më pak kohë fëmijëve  të tyre “ „Dërgimi i mesazheve kërcënuese nëpërmjet rrjeteve sociale,  shkruarja e  komenteve nënçmuese nën fotot e publikuara“ – janë më së shpeshti keqpërdorimi i fëmijëve në internet, thotë Qendra për Punë Sociale në Leban. „Fëmijët që kanë vuajtur këtë lloj abuzimi […]

VARËSIA NGA INTERNETI TEK FËMIJËT DHE ADOLESHENTËT

Varësia prej internetit është një çrregullim psikologjik, i manifestuar si një dëshirë obsesive për të kaluar kohën në internet. Personi kalon shumë kohë në aktivitetet e lidhura  me përmbajtjen e internetit, duke neglizhuar aktivitetet e zakonshme si shoqërimi, detyrimet e biznesit, të mësuarit, punët e brendshme etj., Dhe ka vështirësi në ndërprerjen e aktiviteteve të […]

„LAJMET E PA VËRRTETA “ SI ABUZIM

Sa herë keni qenë në gjendje të lexoni lajme të pa vërrteta në internet? Le të kujtojmë vetëm sa herë njerëzit në lajme që vijnë nga portali satirik i njuz net,  besojnë se janë  të vërteta. Çdo ditë janë shembuj të shumtë të lajmeve sensacionaliste në rrjetet sociale dhe faqet që ju  shtyjn  dhe lusin […]

SOCIALIZIMI DHE MEDIAT SOCIALE

“ Refuzojmë të fikim  kompjuterat , të fikim telefonat, të dalim nga Facebook-u dhe të rrimë në heshtje, sepse në këto momente duhet të përballemi me atë që jemi me të vërtetë“. – Jefferson Bethke Sipas vikipedija: „Socializimi është një proces  kompleks  që planifikohet dhe zbatohet sistematikisht nga familja, shkolla dhe komuniteti në mënyrë që […]