Lebane Vesti

Centar za dijalizu u Lebanu od naredne godine

U Lebanu če konačno biti završen centar za hemodijalizu koji se nalazi pri Domu zdravlja.

Lebane – Opština Lebane konkurisala je kod EU Progresa sa projektom za završetak centra za hemodijalizu, koji se godinama već gradi pri Domu zdravlja u Lebanu. Ova organizacija podržala je ovaj projekat i za njegovu realizaciju odobrila je novac u vrednosti od 47.000 evra.

Dr Vojin Trajkovic Centar za dijalizu u izgradnji

Kako za Info centar juga ističe dr Vojin Trajković, direktor Doma zdravlja u Lebanu, 36.000 evra biće uloženo u završetak zgrade, a 11.000 evra u nabavku neophodne opreme. „Otvaranje ovog centra mnogo bi pojednostavlio lečenje bubrežnih pacijenata koji više neće morati da idu u Leskovac na dijalizu već će se dijaliza raditi u Lebanu“ ističe Trajković i dodaje „U njemu če raditi nekoliko medicinskih sestara i najverovatnije jedan lekar“.
Lokalna samouprva raspisaće u narednih petnaestak dana tender za izbor najboljeg ponuđača i sa radovima će se krenuti čim se okonča tenderska procedura. Inače valja naglasiti da su za ovaj centar u više navrata odobravane pare ali nikada nije do kraja završen.

Dom zdravlja u Lebanu

„Dobijena je i saglasnost resornog minstarstva, tako da se nadam da će ovaj centar početi da radi juna 2017. godine. Centar za dijalizu, kada bude otvoren, biće od koristi i za građane Medveđe i Bojnika, jer će se i oni lečtiti u Lebanu“, naglašava direktor Trajković. 
On dodaje da novac koji je odobren neće biti dovoljan za svu opremu koja je potrebna za rad centra, tako da će ova zdravstvena ustanova sa projektom za kompletno opremanje centra konkuristai kod ministarstva zdravlja.