Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Centar za dijalizu uskoro će primiti prve pacijente

Posle nekoliko godina gradnje, odeljenje hemodijalize lebanskog Doma zdravlja spremno je za početak rada. Odeljenje je potpuno sređeno kako spolja tako i unutra, opremljeno je potpuno novim aparatima za dijalizu, a i medicinsko osoblje koje će raditi u centru dobilo je potrebne sertifikate.

Pacijenti oboleli od bubrežne isuficijencije, sa teritorije opština Lebane i Medveđa, ukupno njih 11, ubrzo će moći da odahnu jer neće morati da putuju do leskovačkog zdravstvenog centra kako bi se tamo dijalizirali.
Prema rečima dirketor aLebanskog Doma zdravlja dr Vojina Trajkovića, sve neophodne dozvole i saglasnosti iz ministarstva zdravlja su dobijene, još je ostalo da se dobije upotrebna dozvola i da sanitarna inspekcija potvrdi da su svi sanitarni uslovi ispunjeni.

    

„U centru će se dijalizirati 9 pacijenta iz Lebana i 2 iz Medveđe. Centar će raditi od ponedeljka do subote, a u centru će raditi 2 doktora i 6 medicinskih sestara. Moram da naglasim da je naše medicinsko osoblje 6 meseci bilo na usavršavanju u Kliničkom centru u Nišu i da su potpuno spremni za rad u našem centru“ ističe direktor Trajković i dodaje „Bitno je dodati da će u lebanskom centru za dijalizu biti dve prostorije za dijalizu i to za tzv pozitivne pacijetne odnosno one pacijente koji imaju neku infekciju i negativne pacijente odnosno pacijente bez infekcije“ kaže za portal Info centar juga direktor Doma zdravlja u Lebanu dr Vojin Trajković.
Centar je potpuno opremljen najsavremenijom opremom, a ovih dana stigla je i donacija jednih invalidskih kolica koja je donirao gospodin Ilias Kioses, pukovnik u penziji iz grčkog grada Kavala. Naime gospodin Ilias Kioses je boravio letos u Lebanu i u znak tradicionalnog prijateljstva grčkog i srpskog naroda  rešio je da donira invalidska kolica koja će biti od velikog značaja za pacijente koji će biti na dijalizi u ovom centru. Direktor Trajković zahvaljuje na donaciji gospodinu Iliasu u svoje lično ime i u ime upošljenika Doma zdravlja i naglašava da je svaka donacija ovoj zdravstvenoj ustanovi, kako od pojedinaca tako i od organizacija, uvek dobrodošla.

  

Inače Centar za dijalizu je počeo da se gradi pre nekoliko godina i u njega je do sada uloženo prema nekim procenama oko 20 milona dinara. Finansijer radova u najvećoj meri je bilo ministarstvo zdravlja i lokalna samouprava. Inače više puta su radovi prekidani a nastavljeni su prošle godine uz pomoć EU PROGRES-a, koji je učestvovao sa oko 5 miliona dinara.