Jug Srbije Lebane Vesti

Centar za socijalni rad obeležio pola veka postojanja

Lebane – U holu Doma kulture uz prisustvo državnog  sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Vladimira Ilića, predsatavnike lokalne samouprave i mnogobrojnih zvanica obeleženo je 50 godina od postojanja Centra za socijalni rad.

Centar za socijalni rad opštine Lebane osnovan je 27.02.1967. godine Odlukom Skupštine opštine Lebane. Od 01.01.1976. godine Centar za socijalni rad opštine Lebane postao je samostalan, odnosno izdvojio se od Dečjeg vrtića „Dečja radost“. Posle samostalnog rada od jedne godine, uz predhodnu saglasnost Skupštine opštine Lebane i Medveđa, Odlukom sa snagom pravnog akta na sednici od 29.01.1977. godine formiran je Međuopštinski Centar za socijalni rad, za opštine Lebane i Medveđa sa sedištem u Lebanu, koji je funkcionisao narednih šest godina, tačnije do 20. januara 1983. godine od kada Centar za socijalni rad funkcioniše samostalno.

„U Centru za Socijalni rad danas radi trinaest upošljenika. Usluge socijalne zaštite pružaju se celokupnom stanovništvu, na teritoriji opštine Lebane, na ukupno 22.000 stanovnika. Ukupan broj naših korisnika je 4.782 , dok su oko 900 porodica korisnici novčane socijalne pomoći“ – kazala je Dragana Gocić Vukadinović, direktor Centra za socijalni rad u Lebanu.

Na osnovu opštinske Odluke o pravima i uslugama u socijalnoj zaštiti, lokalna samouprava izdvaja oko 12 miliona dinara za pružanje usluga na lokalnom nivou a od kojih je 5 miliona dinara na ime jednokratne novčane pomoći.

„U opštini Lebane postoji veliki broj starih lica kojima je potrebna podrška kako bi ostali da žive u svom prirodnom okruženju. Usluga pomoć u kući omogućava kvalitetniji život korisnika. Takođe u želji da doprinesemo unapređenju kvaliteta rada sa decom sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama, cilj nam je da im pružimo besplatnu i adekvatnu stručnu podršku i tako direktno pomognemo u ublažavanju poteškoća svakodnevnog života u opštini Lebane realizuje se dnevna usluga – Dnevnog boravka za decu“ – istakla je Gocić Vukadinović.

Prisutne je pozdravio i Vladimir Ilić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

„50 godina rad jedne ustanove nije malo, naročito uzevši u obzir kakav je tip ustanove u pitanju i od kolikog je značaja pre svega za opštinu. Politika same Vlade Republike Srbije i resornog Ministarstva za rad, zapošljavanja, socijalna i boračka pitanja da zasigurno neće biti smanjenja za socijalna davanja ni za jedan dinar, suprotno od toga nekim uštedama povećava se budžet za socijalna davanja“ – kazao je Vladimir Ilić, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja.

Prisutne goste pozdravio je i predsednik opštine, Zoran Ilić.

„Centar za socijalni rad od jedne male ustanove izrastao je u jednu ustanovu koja danas ima širok dijapazon svojih usluga a što se tiče lokalne samouprave, bićemo uvek tu da pomognemo“ – kazao je predsednik opštine Zoran Ilić.

Na kraju svečanosti podeljene su zahvalnice uvaženim gostima, predstavnicima lokalne samouprave , predstavnicima centara u okruženju, javnim ustanovama, osnovnim i srednjim školama.

Zahvalnice su dobili i radnici Centra za socijalni rad u penziji:

  • Leposava Marjanović,
  • Nada Stošić,
  • Mića Mihajlović,
  • Perica Gligorijević,
  • Vojislav Zlatanović,

kao i svi predhodni direktori: Tomislav Stevanović, Živko Arsić i Elizabeta Filipović.

 

(Redakcija ICJ)