Svi treba da znamo Vesti

Centra za socijalni rad Lebane – „U današnje vreme roditelji sve manje vremena posvećuju svojoj deci“

„U današnje vreme roditelji sve manje vremena posvećuju svojoj deci“

 

“Slanje pretećih poruka putem društvenih mreža, pisanje pogrdnih komentara ispod objavljenih fotografija” – su najčešće zloupotrebe dece na internetu, kažu u Centru za socijalni rad u Lebanu.

“Deca koja su pretrpela ovakav vid zloupotrebe postaju plašljiva, gube samopouzdanje, zatvaraju se u sebe, prestanu da se druže sa vršnjacima, izbegavaju kontakt sa spoljašnjim svetom…

Svoju odgovornost u najvećoj meri snose roditelji!

– U današnje vreme roditelji sve manje vremena posvećuju svojoj deci, od poslovnih obaveza i porodičnih problema, zanemare svoju decu, tako da su ona često prepuštena sama sebi, bez ikakvog predznanja o tome koliko opasnosti vreba korišćenjem interneta i društvenih mreža. Zbog toga je sve češća zloupotreba dece od strane odraslih osoba (pojava pedofilije). Roditeljima savetujemo da kontolišu svoju decu kada koriste komunikacione tehnologije, da odrede vreme koje mogu da koriste na društvenim mrežama i internetu uopšte, da razgovaraju sa svojom decom o prednostima i manama korišćenja interneta, dok deci savetujemo da ne prihvataju recimo zahteve od strane nepoznatih osoba na društvenim mrežama, da razgovaraju sa roditeljima o svim nedoumicama koje imaju.

Pored svih prednosti koje nam donosi korišćenje novih tehnologija tu si i brojne mane.

– Savremene IKT utiču na to da deca postanu asocijalna, gube kontakt sa realnošću, postanu nedruželjubiva, čak utiču na to deca sve kasnije progovaraju, nauče pre reči iz stranog jezika nego maternjeg, što dovodi do toga da pogrešno izgovaraju slogove. Takođe, često i dugo korišćenje računara dovodi do krivljenja kičmenog stuba, nepravilnog sedenja i ravnih tabana – zaključuju iz centra za socijalni rad u Lebanu.

 

Projekat „Svi treba da znamo“ je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije – Ministarstvo kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.