Kuvar

CEPKANA PAPRIKA

 

  • 100 crvenih mesnatih paprika
  • 4 dl ulja
  • 3 kašike sirćeta
  • so

Priprema
Paprike oprati, osušiti, ispeći na plotni ili u rerni, i ostavljati u poklopljenu posudu da odstoje. Ohlađene paprike oljuštiti i očistiti, pa ostaviti u đevđir ili mrežasti džak da se ocede preko noći. Sutradan paprike iseći na trake, pa pržiti na zagrejanom ulju, na umerenoj vatri, uz stalno mešanje. Kada je uvreo sav sok, masu skloniti sa vatre, dodati sirće i so i dobro izmešati. Vruće paprike sipati u vruće sterilisane tegle, pa ostaviti dva sata u rerni zagrejanoj na 100 stepeni. Potom izvaditi tegle, po površini staviti komadić celofana umočen u esenciju, zatvoriti sterilisanim hermetičkim ili drugim zatvaračima, dobro uviti u neku tkaninu (ćebe) i ostaviti do narednog dana.