Društvo Jug Srbije Politika Vesti

Cilj Vlade nulta tolerancija prema svakoj vrsti nejednakosti

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da je cilj uvođenja elektronske uprave, centralnog registra stanovništva i elektronskog sistema socijalnih karata stvaranje snažnog mehanizma za sprovođenje Vladine politike nulte tolerancije prema zloupotrebama.

Đorđević je, obraćajući se učesnicima 18. ekonomskog samita Srbije pod nazivom „Izazov inkluzivnog rasta“, na panelu o “Borbi protiv siromaštva i nejednakosti”, istakao da Vlada ima čvrstu nameru da osetljive kategorije dobiju zakonsku pomoć, bez obzira na to da li krajnji korisnici znaju da na nju imaju pravo ili ne.

On je istakao da, i pored izuzetnih rezultata koje je Srbija postigla, slede dalje reforme, kao što je sturkturna reforma javnih preduzeća i preispitivanje stvarne potrebe postojanja velikog broja državnih agencija i institucija uvedenih u prethodnom periodu.

Ministar je podsetio na to da su se reformski procesi u Srbiji prethodnih decenija odvijali u nepredvidivim geopolitičkim promenama i ratovima, koji su stvorili veliki jaz između bogatih i siromašnih.

Đorđević je rekao da, i pored takvog stanja, Srbija danas ima rekordan pad stope nezaposlenosti, koja je trenutno manja od 12 odsto, a taj procenat nastavlja da pada.

On je poručio da je Srbija danas bolje mesto za život i investiranje, a tome su doprineli bolja naplata poreza, štednja, fiskalna disciplina, stvaranje povoljnih uslova za investitore, otvaranje novih radnih mesta, smanjenje nezaposlenosti i davanje koncesija putem javno-privatnog partnerstva.

Prema njegovim rečima, budućnost je u sticanju novih znanja jer je obrazovana radna snaga najvažniji privredni resurs, i država će zbog toga još više ulagati u inovativno preduzetništvo, a od velikih kompanija tražiti više pomoći za društvo.

Nijedna odgovorna vlast ne želi da se njeni građani suočavaju sa egzisticionalnim problemim. Još uvek radimo na rešavanju mnogih problema, a ekonomski pokazatelji se konačno popravljaju, rekao je ministar i naveo podatak da spoljnotrgovinski bilans Srbije sa većinom zemalja beleži suficit, dok je od 2006. do 2015.godine beležio deficit.