Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Ćirić izneo nove preporuke i mere kojih bi trebalo svi da se pridržavaju a posebno državni službenici

Na sednici Gradskog štaba za vanredne situacije u Leskovcu obratio se načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić i obavestio prisutne da je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije uputilo zvanično obaveštenje u kojem su iznete preporuke i mere kojih bi trebalo da se pridržavaju svi građani, a posebno državni službenici. To su mere poput nošenja maski u javnom prevozu, prodavnicama, tržnim centrima, izbegavanje okupljanja u zatvorenim prostorima, redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, poštovanje fizičke distance od minimum jednog metra, izbegavanje fizičkih kontakata. Osnovni cilj ovih i preventivnih mera u daljem tekstu je smanjivanje mogućnosti daljeg širenja zarazne bolesti Kovid-19.

– Obavezno korišćenje dezobarijera na ulazima i merenje telesne temperature.
 – NIKO ne sme ući u zgradu sa povišenom telesnom temperaturom (iznad 37).
 – Obavezna dezinfekcija ruku pri ulasku u zgradu.
 – Obavezno nošenje maski u hodnicima, na sastancima i prilikom ulaska u zgradu.
 – Preporuka je da se ne koriste zajedničke prostorije za ishranu.
 – Redovno provetravanje prostorija i po mogućnosti dezinfekcija radnih površina (telefoni, tastature, radni stolovi).
 – Potrebno je omogućiti da se okupljanje više ljudi u istoj kancelariji radi održavanja sastanaka ograniči na neophodni minimum tj. da na sastancima koji se održavaju fizičkim prisustvom bude što manje ljudi, odnosno da se sastanci održavaju korišćenjem informaciono-komunikacionionih sredstava.
Radnu aktivnost koja zahteva stalnu komunikaciju sa zaposlenima, timski rad i grupne susrete sa strankama/učesnicima nekog sastanka organizovati tako da se primenjuju sledeće mere, i to:

a. obavezno izbegavati rukovanje i druge oblike neposrednog kontakta prilikom službenih susreta;

b. obavezno nošenje zaštitnih maski svih učesnika susreta;

v. obavezno ograničiti broj prisutnih osoba na grupnim službenim sastancima na taj način da se obezbedi fizička distanca između učesnika;

g. za sastanke obavezno koristiti veće prostorije kako bi se između učesnika omogućila fizička distanca;

d. ograničiti vreme trajanja sastanka;

đ. na sastanku obavezno služiti flaširanu vodu bez čaše ili sa jednokratom ambalažom.

  • Dati prednost komunikaciji putem telefona, interneta, konferencijskih poziva itd.
  • Da se u zavisnosti od vrste poslova, informacije i preporuke nadležnih organa i pretpostavljenih prate putem dostupnih, zvaničnih izvora informisanja.
  • Zaposleni (bez obzira da li je određeno, neodređeno vreme, ili drugi osnov radnog angažovanja) dužan je da, ukoliko u toku radnog vremena oseti bilo koje simptome respiratorne infekcije (kašalj, malaksalost, subjektivni osećaj povećane telesne temperature) se bez odlaganja javi neposrednom rukovodiocu i da ode na testiranje na prisustvo virusa i da se ne vraća na posao dok ne dobije rezultate.
  • Ukoliko zaposleni dobije simptome van radnog vremena, dužan je da o tome obavesti neposrednog rukovodioca, ostane kod kuće i da se testira, a dalje ponašanje zavisi od rezultata testa.
  • Zaposleni je dužan da obavesti neposrednog rukovodioca i ukoliko je neko od članova njenog/njegovog domaćinstva pozitivan na virus, a dužan je da ostane kod kuće i da se testira, a dalje ponašanje zavisi od rezultata testa i zdravstvenog stanja člana domaćinstva.
  • Zaposleni čiji je test pozitivan, a nema simptome, ostaje u kućnoj izolaciji 14 dana.
  • Svi kontakti zaposlenog koji je dobio pozitivan test (kontakt u smislu preventivnih mera je duži zajednički boravak u istoj prostoriji, bez maske) se testiraju, a dok ne dobiju rezultate ostaju kod kuće. Ukoliko imaju negativne rezultate testa mogu da se vrate na posao, a ukoliko su rezultati testa pozitivni ostaju kod kuće 14 dana, ukoliko nemaju simptome.
  • Preporučuje se zaposlenima da tokom obavljanja radnih obaveza komunikaciju sprovode u što je moguće većoj meri korišćenjem telefona i električne pošte uz izbegavanje neposrednog kontakta sa drugim zaposlenima i strankama.
  • Naročito se ističe potreba društvene odgovornosti svakog pojedinca i lično poštovanje svih mera prevencije.

Grad Leskovac/Info centar juga