Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

Crveni krst Lebane beležio Nacionalni dan bez duvanskog dima

Crveni krst Lebane u saradnji sa patronažnom službom Doma zdravlja Lebane pod sloganom ZAŠTITIMO SE OD DUVANA obeležio Nacionalni dan bez duvanskog dima. U sklopu zdravstveno preventivnih aktivnosti i promocije zdravih stilova života organizovao je predavanje 30. januara za učenike osnovne skole Radovan Kovačević na temu „Štetni uticaj izlaganja duvanskom dimu na zdravlje mladih“. Predavanje je održala Visa patronažna sestra Slađana Kocić a o Crvenom krstu i principima humanosti učenike je upoznao Slaviša Stevanović.

U četvrtak 31.januara postavljenjem štanda u centru grada lebančanima su za ugašenu ili bačenu cigaretu deljenje bombone ,a obezbeđen je i edukativni material.

Cilj aktivnosti u okviru obeležavanja Nacionalnog dana bez duvanskog dima je upozoravanje javnosti na štetne efekte upotrebe duvana kao i izlaganja duvanskom dimu. Ovogodišnji slogan posebno naglasava višestruke posledice po zdravlje ljudi i okoline i neophodnosti jačanja multisektorske saradnje na ovom polju. U okviru ovogodišnjeg Nacionalnog dana bez duvanskog dima , ističu se i novi izazovi u kontroli duvana kao sto su upotreba nargila i elektronskih cigareta među mladima.

Nacionalni dan bez duvanskog dima ima za cilj da istakne važnost prevencije i borbe protiv pušenja i istakne značaj upražnjavanja zdravih stilova zivota.