Društvo Vesti

Crveno slovo u kalendaru: Danas obeležavamo Duhovski ponedeljak

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju Duhovski ponedeljak. Juče je bio jedan od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveta trojica ili Duhovi, koji se obeležava 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana.
Duhovi predstavljaju i „rođendan“ Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole. Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana.
Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se i to je takozvana trapava nedelja. Tako je danas Duhovski ponedeljak, a sutra se obeležava Duhovski utorak. Prema narodnim verovanjima, tokom tri dana Duhova se ne prave slavlja, kao što su svadbe, krštenja i tome slično. U pojedinim delovima Srbije se veruje da u vodi vladaju neke zle sile, pa da se tokom ova tri dana nikako ne treba kupati u rekama.
Tri dana je crveno slovo, tako da ni danas, ni sutra, nikako ne treba obavljati teže fizičke poslove, kao ni šivenje i slične „ženske“ poslove.