Vesti

ĆUPRIJA: NA ODELJENJU ORTOPEDIJE ZABRANJEN PRIJEM PACIJENATA

Epidemiolozi Zavoda za javno zdravlje (ZJZ) Ćuprije i republički sanitarni inspektor, tokom vanrednog nadzora Odeljenja ortopedije Opšte bolnice u Ćupriji, gde je 19. oktobra od klostridije, kako se sumnja, umrla jedna osoba, ustanovili su niz propusta i zabranili prijem novih pacijenata na odeljenje.

U izveštaju stoji da je „opšte sanitarno – higijensko stanje na odeljenju vizuleno nezadovoljavajuće“.

„U sanitarnim čvorovima i bolesničkim sobama nije obezbeđena topla voda, ne funkcioniše sistem unutrašnje kontrole, zadržavanje pojedinih pacijenata je neobjašnjivo dugo, ne postoji uputstvo za upotrebu antibiotika, režim poseta bolesnicima je regulisan i bez kontrole, način izolacije i mere koje se sprovode, u odnosu na propisane zavaničnim Uputstvom, apsolutno su ne adekvatne“, navodi se u izveštaju.

Oni su, „na osnovu zatečenog stanja“ predložili „da se obustavi prijem novih pacijenata na Odeljenje ortopedije, a ukoliko postoji mogućnost, inficirane pacijente prebaciti na Infektivno odeljenje ili ih lečiti dok se klice ne eliminišu na odeljenju ortopedije.

Direktor ZJZ u Ćupriju dr Goran Radovanović izjavio je da će konačni rezultati o ispravnosti vode za hemodijalizu bubrega, Centra za hemodijalizu u Ćupriji biti poznati u ponedeljak.

„Uzeti su dupli uzorci vode jedan je poslat u Gradski zavod u Beograd, drugi se radi u Ćupriji, i konačni rezulati će biti poznati u ponedeljak“, rekao je Radovanović