Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Cvetanović čestitao stoti rođendan leskovčaninu Aleksandru

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišao je večeras Aleksandra Stojanovića koji je danas proslavio stoti rođendan. „Rano ležanje, rano ustajanje, šetnja , vežbanje i posna hrana to je recept za dug život“ kaže ovaj vitalni stogodišnjak .

Aleksandar Stojanović živi u Leskovcu i odaje nam da je recept za dug život čaj od vodopije, redovno kretanje i rad. Ovaj stogodišnjak danas uživa u održavanju svoje bašte, a leskovčanima je poznat kao veliki dobrotvor koji je više puta pomagao gradovima pogođenim vremenskim nepogodama.Ističe da je do pre mesec dana mislio da će rođendan proslaviti sa muzikom, ali je nedavno opljačkan i odustao je od toga.

„Ja sam veoma ponosan i srećan što sam danas ovo doživeo. Želim svima vama da doživite ove godine u ovakvom stanju u kakvom sam ja. Osećam se veoma dobro, zdravlje me služi, pokretan sam tako da još uvek sam kuću održavam.“ priča nam stogodišnjak Aleksandar.

Ovaj vitalni gospodin koji treba da bude primer svima nama otkrio je i tajnu svoje dugovečnosti. „Za vreme okupacije bolovao sam od žutice i ceo život živim sa oštećenom jetrom. Večito sam na dijeti, živim na voću i povrću i alkohol nikad nisam pio. Dok sam bolovao od žutice lečio me je doktor Živče iz Vlasotinca i kad me je izlečio preporučio mi je Vrnjačku banju. Tako da sam posle toga išao u Vrnjačku banju.“ Aleksandar kaže da dok je bio u banji u razgovoru sa starijom gospođom rekao je od čega je bolovao i ona mu je preporučila da svaki dan pije čaj od vodopije u narodu poznate kao gologuza. Kaže da od tada do dan danas pije taj čaj i preporučuje svima da ga piju, čak kaže da može da se pije i umesto vode.

  

„Ja mislim da je mene održao rad, naravno i moja doktorka Smiljna koja me 25 godina lečila.“ kaže Aleksandar i savetuje nam kako da doživimo duboku starost „Rano ustajanje, šetnja, vežbe, masaža i posna hrana. Rano ležanje, rano ustajanje, to je recept za dug život.“

Danas ga je sa svojim saradnicima posetio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. On mu je uručio prigodne poklone i rođendansku tortu. Cvteanović je istako da je Aleksandar bio jedan od najboljih zanatlija i velikih dobrotovora. Hvala Vam na dobročinstvu, na humanosti, hvala što nam pružate primer za ugled. Mi Vam želimo da poživite još mnogo godina. Ponosni smo što ste naš sugrađanin i želimo Vam mnogo zdravlja i puno nasmejanih dana“, rekao je Cvetanović.

On je dodao da će komisiji za nagrade grada Leskovca predložiti da Aleksandar Stojanović bude jedan od ovogodišnjih laureata.

Inače na teritoriji grada Leskovca živi 10 osoba starijih od 90 godina.