Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Cvetanović: Iako smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, na njima nećemo stati

Na danas održanoj konferenciji za medije govorio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović o nekim od najznačajnijih rezultata koji su ostvareni u prvoj godini tekućeg mandata.

„Za ovih godinu dana ostvarili smo mnoge zacrtane ciljeve, jer smo snažno krenuli u nove pobede odmah sutradan! Želeli smo da pokažemo da se maksimalno trudimo da iskoristimo vreme i poverenje koje su nam dali građani. Najambiciozniji poduhvat koji smo preduzeli krajem 2012. godine bila je borba protiv nezaposlenosti. Ono što smo u proteklom mandatu radili na jačanju privrede rezultovalo je otvaranjem preko 8000 novih radnih mesta. Uskoro u fabriku Jura, gde trenutno radi 3100 radnika, stiže nova proizvodna traka za delove električnih automobila marke Golf koja vredi 10 miliona evra. Očekujemo da AutosTop do kraja godine kupi parcelu preko puta proizvodnje kako bi na njoj izgradili novi pogon za proizvodnju montažnih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. A vredno je pomena da je grčki proizvođač vreća za prehrambenu industriju Leskobegz u jeku pandemije prešao u novu zgradu u koji je investirana suma od milion evra. Trenutno je aktuelan dijalog sa turskom kompanijom Erenli koji vodimo od početka godine, tako da će, kada je reč o stranim investicijama, trenutni mandat svakako biti obeležen otvaranjem njihovog ogranka u Zelenoj industrijskoj zoni gde će zaposlenje naći 338 radnika. Već sutra će u Leskovcu boraviti vlasnik i menadžment ove kompanije kako bismo nastavili sa realizacijom njihove investicije vredne 16,6 miliona evra. Nismo zapostavili ni saradnju sa domaćim privrednim subjektima čiji uspesi dodatno dokazuju da je Leskovac lokalna samouprava sa odličnim uslovima poslovanja. Kada je reč o Zelenoj zoni pomenuću i lokalnu firmu Statovac koja na parceli između Aptiva i turske kompanije Erenli od maja meseca gradi novi distributivni centar koji bi trebalo da bude završen do kraja godine“.

Cvetanović je najavio da će krajem septembra početi sa radom novi proizvodni pogon ciglane Mladost koji je vredan 30 miliona evra i gde će raditi 50 naših sugrađana.

„Prima nova koja broji skoro 1000 radnika je u novu proizvodnju napolitanki investirala 1.100.000 evra, prošle godine je otvoren 4M – najveći salon nameštaja na Balkanu na 12.000 metara kvadratnih, preko milion evra investicija, dok je kompanija Bimteks u veliki magacinski prostor i dve solarne elektrane uložila milion evra. Leskovčani su pre 10-ak dana dobili novi trgovinski centar Svetofor, nedavno je kompanija Katalog otvorila novi poslovni centar, kompanija Dits je proširila proizvodne kapacitete u vrednosti od milion evra za novi prodajni salon, proizvodni pogon, perionicu automobila i kafe restoran, kao i firma Big ben, koja je prošle nedelje otvorila još jedan prodajni objekat u centru grada. Ovo leto će ostati upamćeno po tome što je u Leskovcu otvoren prvi akva park vrednosti 2 miliona evra koji je izuzetno posećen, a uskoro nas očekuje i otvaranje novog šoping centra u zgradi nekadašnjeg Sajma, kao i hotela Beograd. Pre samog otvaranja sala koje se uređuju, tačnije 2. septembra, u okviru ovog kompleksa biće otvorena popularna prodavnica Pepko“, kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„Za dobar privredni razvoj potrebna je i kvalitetna putna infrastruktura, stoga smo usmereni i na izgradnju, rehabilitaciju i rekonstrukciju puteva i ulica, kao i na rešavanje komunalnih problema. Mi smo u proteklih nekoliko godina samo u sanaciju i izgradnju puteva uložili preko milijardu i 800 miliona dinara, od čega je preko 455 miliona dinara uloženo u put Leskovac – Vlasotince, ulicu Ivana Milutinovića, Miloša Obilića, Jug Bogdanovu, put Vučje – Brza, da pomenem samo neke. Punom parom se izdvode radovi na rekonstrukciji Bulevara Nikole Pašića vredni 268,7 miliona dinara koji se odvijaju prema predviđenoj dinamici radova. Postavili smo cilj, koji je za mnoge naše prethodnike nedostižan i nezamisliv, da obnovimo sve najvažnije saobraćajnice, tako da će tokom ovog mandata biti završene i rekonstrukcija puteva Leskovac-Vučje i Leskovac-Lebane, nakon kvalitetno i efikasno završenih radova na ulazima iz pravca Vlasotinca i Niša. Takva odgovornost pokazuje koliko su se stvari promenile i da danas u našoj državi imamo mnogo ozbiljnih građevinskih kompanija na koje možemo da se oslonimo“, kazao je gradonačelnik i dodao:

„U izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže uloženo je preko 52 miliona dinara, a već septembra meseca počeće radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže u Kosmajskoj ulici vredni skoro 7 miliona dinara. Želim da istaknem i činjenicu da smo kredit za potrebe finansiranja izgradnje vodosistema „Barje“ u iznosu od 4 miliona evra, koji je uzet na korišćenje 2006. godine u toku tekuće godinu u celosti izmirili u roku. Još je važnije da su pre nekoliko dana počeli radovi na čišćenju predbrana na Veternici, koje iznosom od 17,5 miliona dinara finansira JP Srbijavode. U pitanju su dve najveće predbrane koje su veoma značajne za vodosistem Barje i koje nisu čišćene od kako su bile izgrađene.

Na ličnom primeru sam potvrdio da lider nije pozicija, lider je ogromna odgovornost, i zato moram da konstatujem da je početak ovog mandata zahtevao mnogo veći stepen odgovornosti zbog toga što smo se našli pred ozbiljnim i teškim izazovom zvanim pandemija virusa korona. Trudili smo se da budemo dostupni građanima i javnosti, a kada je država obezbedila dovoljan broj vakcina, odličnom organizacijom vakcinalnih punktova, kol centara smo pokazali koliko je naš zdravstveni sistem jak. Do sada je prvu dozu vakcine primilo 44,5 % stanovnika Leskovca odnosno 48.923 ljudi, drugu dozu je primilo 46.083 ljudi (41,8%). Prve doze vakcina u Leskovcu primili su korisnici Ustanove za odrasla i starija lica. Od početka pandemije posebnu pažnju smo posvećivali penzionerima na čijim plećima je podignuta naša država. Stoga je Vlada Republike Srbije uz inicijativu predsednika Aleksandra Vučića, pokrenula niz mera koje podrazumevaju finansijsku, moralnu i zdravstvenu pomoć, dok su institucije grada seniorima sve vreme na usluzi.

Zavod za javno zdravlje je dobio specijalni frižider za čuvanje Fajzer vakcine vredan 15.000 evra, Domu zdravlja je donirano savremeno ambulantno vozilo vredno 47.000 evra. Nakon što je završena rekonstrukcija fasade Opšte bolnice sa 5 miliona evra, ova institucija će dobiti savremenu aparaturu i potpuno renoviranu zgradu za šta će biti izdvojeno 4,5 milijarde dinara. Očekuje se da građevinski radovi otpočnu najkasnije do kraja tekuće godine.

Ovaj mandat je počeo konačnim rešenjem jednog od najtežih problema lokalne samouprave – problema duga Apoteke jer smo uspeli da preko Ministarstva finansija obezbedimo 150 miliona dinara. Ujedno smo u dogovoru sa najvećim poveriocima Apoteke uštedeli skoro 75 miliona dinara, time što su se oni odrekli dela sredstava na koja su imali apsolutno zakonsko pravo. Potpisanih sporazuma sa najvećim poveriocima i radnicima se čvrsto pridržavamo, a sve zahvaljujući dobrom stanju u budžetu.

U poređenju sa krajem 2012. godine kada smo prvi put preuzeli odgovornost za vršenje vlasti, zatekli smo budžet Grada sa obavezama od oko 2 milijarde dinara, ruiniran javno-komunalni sektor, kao i kašnjenja u platama i naknadama budžetskih korisnika od 4 do 8 meseci.

Nakon 9 godina možemo da kažemo da se mnogo toga promenilo. Izmirili smo sve zaostale obaveze prema dobavljačima, vratili dugove za promašene investicije, pravili reprograme za dugogodišnje nagomilane obaveze i izmirili zaostale obaveze po osnovu zarada za zaposlene.

Sve obaveze prema dobavljačima i izvođačima radova isplaćujemo redovno u skladu sa rokovima koje definiše Centralni registar faktura, kao i obaveze po osnovu uzetih kredita. U toku prošle godine, Grad se nije dodatno zaduživao. Ukoliko se osvrnemo na budžet Grada za prošlu godinu vidimo da se on uprkos pandemiji koja je zahvatila čitav svet ostvario sa 91,1% od godišnjeg plana ili u nominalnom iznosu od 4 milijarde i 150 miliona dinara. U konsolidovanom završnom računu iskazan je budžetski suficit u iznosu od 16,5 miliona dinara. Ostvarenje prihoda je za milijardu dinara više u poređenju sa ostvarenjem prihoda 2012. godine.

Ukoliko sagledamo rashode, izvršenje rashoda u prošloj godini bilo je 4 milijarde i 30 miliona dinara, dok je 2012. to iznosilo svega 2 milijarde i 900 miliona dinara. Što znači da je milijardu i 130 miliona više uloženo u putnu infrastrukturu, oblasti sporta, poljoprivrede, kulture, obrazovanja, ali i druge sfere društvenog života. Dodatno, ova ulaganja su bila veća čak i ukoliko uzmemo u obzir prisutnost pandemije i složenu epidemiološku situaciju sa kojom i budžet borio. Analizirajući prvih 6 meseci tekuće godine možemo videti da izvršenje budžeta iznosi 49,6% od godišnjeg plana. Ekonomski stručnjaci će potvrditi da je ovo fantastičan rezultat posebno ako uzmemo u obzir da je postignut bez ijednog rebalansa.“

Govoreći o pravilnoj i svrsishodnoj preraspodeli budžetskih sredstava gradonačelnik je pomenuo i činjenicu da je lokalna samouprava sagledavajući potrebe i zahteve poljoprivrednika, rebalansom prošlogodišnjeg budžeta iznos od 30 miliona dinara namenjen subvencijama povećali na 34,5 miliona dinara jer se na konkurs prijavilo rekordnih 994 poljoprivrednih proizvođača.

Gradonačelnik je pomenuo novine koje su uvedene u prethodnih godinu dana poput dodele autosedišta svim novorođenim bebama, članstvu u Udruženju Pokret za decu 3+, te uporedio izdvajanja za sport u budžetu 2012. godine koji je iznosio 18 miliona dinara i ovogodišnje rekordno izdvajanje u iznosu od 95 miliona dinara te dodao da uskoro će Leskovac dobiti i fudbalski stadion vredan 21 milion evra.

„Radovi na rušenju starih tribina su završeni i vrše se pripreme za izvođenje građevinskih radova na novom stadionu. Rok za završetak radova je februar 2023. godine. Pokazalo se da naši klubovi znaju da naprave dobre rezultate i da imamo čime da se pohvalimo. Naši uspešni sportisti grad predstavljaju na najbolji način, kako u individualnim, tako i u timskim sportovima. Ove godine grad Leskovac imaće predstavnike na Paraolimpijskim igrama u Tokiju – bicikliste Milana Petrovića i Gorana Šmelcerovića, koje ćemo sa 300 hiljada dinara kao Grad podržati jer stojimo uz njih. Želimo vam mnogo sreće u predstojećem takmičenju, vi ste naš ponos“, kazao je Cvetanović.

„Za godinu dana urađeno je mnogo više nego što su neki prethodni predstavnici izvršne vlasti uradili tokom čitavog mandata. Iako smo zadovoljni dosadašnjim rezultatima, na njima nećemo stati. U predstojećem periodu ćemo nastaviti da radimo na razvoju našeg grada, nastojeći da prevaziđemo sve prepreke i rešimo probleme na koje nailazimo trudeći se da umesto zidova i barijera, gradimo mostove prijateljstva, saradnje i stabilnosti. Da nismo jaki, snažni, da ne radimo 365 dana u godini, da nismo, kao što sam na početku izlaganja napomenuo, krenuli sa radom odmah, zahvaljujući čvrstoj saradnji, koalicionim partnerima, postigli smo mnogo toga. Svaki dan smo spremni da radimo za bolju budućnost naše dece jer smo na njih ponosni, ponosni smo na naše studente, radnike, lekare, ponosni smo na svakog penzionera koji su sagradili ovaj naš Srpski Mančester“, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

 

infocentarjug.rs