COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Cvetanović na konferenciji izneo nove podatke registrovanih obolelih lica po mesnim zajednicama

Na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović kazao je da je u leskovačkoj Covid bolnici hospitalizovan 131 pacijent, od toga 63 lica su iz Leskovca. Iz Covid bolnice izlečeno je i otpušteno 99 pacijenata, dok je 105 otpušteno iz privremenih bolnica, što je ukupno 204 osoba.

„Od poslednje konferencije za medije, održane 30. aprila, do danas sa teritorije grada Leskovca poslato je na analizu 344 uzoraka, od čega je negativnih 328, a pozitivnih 16, na osnovu čega procenat pozitivnosti iznosi 4,65% i manji je nego na nivou celog okruga, gde iznosi 7,08%. Od ukupno testiranih na nivu okruga 607 lica, pozitinih je 43, Leskovac, 16, Vlasotince 13, Lebane 4, Bojnik 10. Epidemiološka situacija u Leskovcu, na osnovu podataka Zavoda za javno zdravlje, pokazuje da je trenutno u Leskovcu ima 221 obolelo lice. Broj obolelih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama se povećao za 5 osoba“ – kazao je Cvetanović a nakon toga izneo podatke registrovanih obolelih lica po mesnim zajednicama sa teritorije grada Leskovca.

„106 lica su sa teriorije gradskog naseljenog mesta Leskovac, i to sa po 15 obolelih MZ Moše Pijade i Stojan LJubić, zatim sa po 13 u MZ Veljko Vlahović i Hisar, zatim 9 lica na teritoriji MZ Centar, 8 MZ Dubočica, 7 obolelih lica MZ Veternica, sa po 6 obolelih u MZ Morava i Rade Žunić, dok je MZ Milentije Popović i Kosta Stamenković ima po 5 obolelih, a u MZ Prva Južnomoravska brigada njih 4. U Vučju je potvrđeno 10 obolelih, dok je Grdelici 7 slučaja obolelih. Što se tiče naseljenih mesta seoskog tipa situacija je sledeća: od ukupno registrovanih 98 slučajeva u 43 naseljenih mesta, u Brestovcu je 12 slučajeva, u Gornjem Stopanju 7, a u mestima Bobište, Bratmilovce i Donje Krajince registrovano je po pet obolelih. U 19 seoskih naseljenih mesta registrovan je po jedan slučaj oboljevanja. Od početka epidemije ukupan broj testiranih lica na teritoriji grada Leskovca iznosi 2.007 lica, na području Okruga 3.399 lica, dok se čekaju rezultati testiranja za 319 lica. Zbog kontakta sa obolelima, na teritoriji grada Leskovca, pod zdravstveni nadzor stavljeno je 1.348 lica, okrug 1.780 lica, dok broj lica koja su stavljena u kućnu izolaciju do sada iznosi 893, okrug 1.108 lica“- saopštio je Cvetanović.

Na konferenciji za novinare u Leskovcu danas je saopšteno da su u leskovačkom Domu zdravlja obolela još 5 lica iz ove ustanove i to: dva lekara, dve medicinske sestre i jedan pomoćni radnik.

Aleksandra Nikolić, direktor Zavoda za javno zdravlje saopštila je prisutnim novinarima da će epidemiološko ispitivanje, brza studija o kolektivnom imunitetu građana, početi od danas.

„Medicinski fakultet u Beogradu i Institut Batut će dati jasne instrukcije o tome koje porodice će se testirati na nivou okruga, a ukupno na nivou Srbije će ih biti 7000“- kazala je Nikolićeva.

 

Info centar juga