Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Cvetanović: Ovde će polako ali sigurno izrasti jedan od najmodernijih gradskih trgova u Srbiji

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišao je danas jedno od najvećih gradilišta u Leskovcu, izgradnju gradskog trga i tom prilikom kazao da je ova investicija vredna 223 miliona dinara. Gradski trg biće izgrađen na površini od 8600 kvadratnih metara dok je za trotoare planirano 2700 metara kvadratnih, što ukupno iznosi 11300 kvadratnih metara. Radovi su počeli sredinom decembra meseca prošle godine a rok za završetak istih je 365 dana.

„Deo drveća je prebačen u park u ulici Kralja Petra Prvog, fontana je izmeštena u park Devet Jugovića a vrednost te investicije je 5,9 miliona dinara. Ovde će polako ali sigurno izrasti jedan od najmodernijih gradskih trgova u Srbiji“ – kazao je Cvetanović.

Novica Nikolić, direktor JP Urbanizam i izgradnja kazao je danas da su, u okviru izgradnje gradskog trga u Leskovcu, danas počeli radovi na izgradnji pozornice i tehničkih prostorija u kojima će biti smeštena oprema za regulisanje rada fontane, sistema za zalivanje zelenila i elektroenergetske instalacije, i tek po završetku tih radova moći će da se kaže da je najteži deo posla urađen.

Suzana Grebenarević, glavni projektant trga, je kazala da je na gradilištu napravljen značajan pomak i pokazala uzorke granitnih ploča kojima će centralni gradski trg biti popločan.

„Popločane površine će biti u prirodnom granitu koji je jako svetle boje što će doproneti komforu trga jer će privlačiti manje svetlosti i toplote. I klupe koje će biti postavljene u završnoj fazi će biti od granita. Na trgu će se naći i veliki broj info panela na kojima će biti istaknuta obaveštenja koja građanima nedostaju, posebno onima koji ne koriste internet, a mislili smo i na interaktivne panele. Osim pozorinice, koja će biti stepenasta, imamo i podest za spomenik, koji će dati akcenat trgu. Taj spomenik biće vajarsko delo, oslikavaće duh našeg naroda, spomenik našeg duha i mentaliteta. Na ulazu u trg naći će se karta ili mapa starog Leskovca, za sve one koji su zaboravili kako je to izgledalo. Što se tiče vodenog elementa – parterne fonatane, ona će se naći između podesta i pozornice, na radost dece. Pored zelenila, trudili smo se da imamo i veći broj drveća, jer je potrebno drveće koje će stvarati hladovinu za klupe koje će se nalaziti po obodu“- rekla je Grebenarevićeva na današnjoj konferenciji za novinare.

Info centar juga