COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Cvetanović: „Ponosni smo i na naše najstarije sugrađane koji su podneli najveći teret mera“

Danas je u Svečanoj sali Grada Leskovca održana konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Grada Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović govorio o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji u Leskovcu:

„U Jablaničkom okrugu ukupan broj obolelih od zarazne bolesti COVID-19 je 310. Leskovac 205, od toga u Vlasotincu 80, Bojniku 12, Lebanu 9 i Medveđi 4. Od jučerašnjeg izveštaja koji je poslat medijima stigli su rezultati za 162 uzorka, od toga je negativnih 153, a pozitivnih 9. Procenat pozitivnosti je i dalje u padu i iznosi 5,55%, a juče je bio 9,89%. Broj novoobolelih je u okrugu je 9, Leskovcu 3, a testirano je 70 (Vlasotince 4, Bojnik 1 i Lebane 1). Na analizu je poslato još 267 lica. Ukupan broj testiranih osoba na području okruga iznosi 2792, u Leskovcu 1563. Važno je istaći da među obolelim zaposlenima u zdravstvenim ustanovama ima 78 osoba. Kada se uzme u obzir da je juče bilo 77, dolazi se do zaključka da je porast sve manji i da je ulazak virusa u naše zdravstvene ustanove iskontrolisan. Što se tiče leskovačke bolnice povećava se broj izlečenog osoba koje se vraća na posao i trenutno je još uvek pozitivno 19 zaposlenih, 14 zdravstvenih radnika i 5 pomoćnih. Dom zdravlja trenutno ima jednog lekara i 3 sestre van stroja. COVID bolnica u Leskovcu na današnji dan ima 115 hospitalizovanih pacijenata. Sa teritorije grada Leskovca je 61 pacijent. Bilo je 8 prijema i 8 otpusta. Od početka formiranja COVID bolnice iz nje je izašlo 78 pacijenata, a iz privremenih 94. Ponosni smo na naše zdravstvene radnike, na sve zaposlene u marketima, one koji obavljaju higijenu, apotekare, sve one koji su vredno radili na pripremi i distribuciji paketa, volontere koji su do sada primili 8581 poziv i 3134 puta izašli na teren. Velika zahvalnost svim građanima koji su bili disciplinovani čime su pomogli da virus ne bude raširen brzinom požara. Ponosni smo i na naše najstarije sugrađane koji su podneli najveći teret mera,“ – dodao je gradonačelnik Cvetanović podsetivši ponovo da se, ukoliko je došlo do neke greške ili propusta, jave kol centru grada Leskovca na broj 315-0-333, i da će problem u najkraćem mogućem roku biti korigovan.

Gradonačelnik Cvetanović se zahvalio svima koji su pomagali – bilo donacijama u vidu zaštitne opreme, dezinfekcionih sredstava, u vidu novca, medicinske aparature, odeće, paketa sa namirnicama… Do sada je na donatorski račun Grada Leskovca uplaćeno je 1.860.000 dinara a ujedno najavio da će fondacija Vlade Divac donirati oko 400 paketa, kao i to da će biti obezbeđeni dodatni paketi pomoći za pripadnike romske populacije.

„Spisku onih sa velikim srcem i dobrom voljom se priključila i kompanija „Univerzal“ koja je bolnici donirala 1000 kanti za odlaganje medicinskog otpada, kompaniji „Mabo“ koja konstantno donira dezinfekciona sredstva. Zahvalnost dugujemo i Lekarskoj komori Srbije koja je bolnici uplatila 251 hiljadu dinara, načelniku Službe za urologiju dr Milan Petroviću za 30 hiljada uplaćenih bolnici i još 30 hiljada na donatorski račun grada i predsedniku osnovnog suda Miodragu Jankoviću koji je uplatio 20 hiljada bolnici. Ponovo zahvalnost našim prijateljima iz Rusije i Atomsko biološkoj-hemijskoj odbrani iz Kruševca koji su ponovo izvršili dezinfekciju COVID bolnice, dela Doma zdravlja i COVID ambulante u zdravstvenoj stanici broj 3,“ – rekao je gradonačelnik dr sci. med. Goran Cvetanović i dodao da je i JKP „Komunalac“ konstantno na visini zadatka.

„Oni sve vreme vanrednog stanja održavaju higijenu u gradu i pored redovne dezinfekcije ulica i prilaza zdravstvenim ustanovama, radnici ovog preduzeća će pojačanim intenzitetom, s obzirom na to da su mere sve relaksiranije, dezinfikovati mobilijare, klupice, rekvizite i staze unutar zelenih površina, kao i autobuska stajališta.“

Dr Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac je rekao da nijedno dete sa teritorije grada Leskovca nije obolelo od zarazne bolesti Kovid-19, ali da ukoliko dođe do toga, dete bi po preporuci republičkog štaba za vanredne situacije trebalo zajedno sa majkom da bude smešteno u Klinički centar Niš.

 

Grad Leskovac/Info centar juga