Leskovac Vesti

Cvetanović posetio domaćinstvo porodice Gorčić u Bratmilovcu

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović posetio je imanje i domaćinstvo porodice Gorčić u Bratmilovcu koja se bavi proizvodnjom ajvara.

Leskovački domaći ajvar nedavno je nagrađen kao najbolji brend sa zaštićenim geografskim poreklom,a Novica Gorčić, je jedan od uspešnih proizvođača i član Udruženja Leskovački domaći ajvar.

„Novica Gorčić je na poslednjem Etno sajmu hrane i pića u Beogradu dobio prvu nagradu, a dobitnik je i nagrade Regionalne privredne komore Leskovac. Interesantno je i da je dobio ponudu da se ajvar koji on proizvede u svom domaćinstvu izvozi na strano tržište, nakon što je ovaj ajvar poslužen na obeležavanju desetogodišnjice NALED-a“ rekao je gradonačelnik Leskovaca Goran Cvetanović.

„Nama je najbitniji kvalitet, zato mi ajvar pravimo na tradicionalan način i isključivo od paprike kurtovke koju proizvedemo na svojim njivama“ – navodi Novica Gorčić i ističe da ove godine planira da poveća površinu pod paprikom, upravo, zbog velike potražnje.

Pored ajvara ,prave i ljutenicu, peglanu papriku, turšiju, sok i džem od paradajza, kao i sokove i sltako od borovnice, trnjine, drenjine i kupine. Godišnje proizvedu od 15 do 20 tona paprike i 2-3 tone paradajza i sve to prerade.