Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Cvetanović u Donjem Stopanju obišao povrtara Dalibora Stamenkovića

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović posetio je u Donjem Stopanju povrtara Dalibora Stamenkovića koji se bavi proizvodnjom paradajza, krastavica i zelene salete.

„Naglašavajući da je poljoprivreda grana na koju se u našoj zemlji i kraju uglavnom oslanja privreda obilazimo poljoprivrednike našeg kraja da se upoznamo sa njihovim radom i njihovim potrebama. Što se tiče gospodina Stamenkovića, posao je nasledio od svojih roditelja, a povrtarstvom se aktivno bavi već 20 godina. Godišnje proizvede negde oko 50 tona paradajza i oko 150 tona krastavaca, krastavac sadi 2 puta godišnje – u ovom periodu i na jesen, i sa godišnjim prinosom od 100 hiljada glavica zelene salate, koju gaji u zimskom periodu. Svoje proizvode dalje plasira na otkupnim mestima za poljoprivredne proizvode, i oko 90 % njegove proizvodnje se izveze. U plastenicama je trenutno aktuelna berba krastavaca, a za nekih 20-ak dana očekuje se i početak berbe paradajza. U razgovoru sa proizvođačima ove kulture saznali smo da su zadovoljni otkupnom cenom koja iznosi 70-90 dinara i u rangu je prošlogodišnje. Plastenička proizvodnja se u leskovačkom kraju prostire na oko 1700 hektara. Za gajenje krastavca i paradajza najbolja su duboka, plodna i rastresita zemljišta bogata organskim materijama, a na osnovu površine pod kojom se u našem kraju gaje, dolazimo do zaključka da zemljište u našem kraju pogoduje ovoj kulturi. Zbog toga, ali i subvencija kojima mi kao Grad pomažemo poljoprivrednike, primetan je rast površine pod plastenicima“- kazao je Cvetanović.

Poljoprivrednika Dalibor Stamenković kaže da se povrtarstvom bavi još od detinjstva i da se od ovog posla dobro zaradi ali i da ovaj posao iziskuje mnogo truda i odricanja. Ova četvoročlana porodica od jutra do mraka je svakodnevno na njivi a u jeku sezone angažuju i sezonske radnike.  Stamenković je dodao da  konkuriše za subvencije grada i republike što mu mnogo znači, kao i da je sve plastenike sagradio od tih sredstava.

Gradonačelnik Cvetanović je ovom prilikom kazao da će se subvencije poljoprivrednicima tradicionalno deliti krajem godine.

 

Info centar juga