Da nevidljivi budu u javnosti

Da nevidljivi budu u javnosti… Kratak pregled

Tokom realizacije projekta „Da nevidljivi budu u javnosti“ – Život i rad u Lebanskom kraju, novinari i saradnici „Info Centra Juga“ obišli su veći broj sela sa teritorije opštine Lebane, napravili pregled najvažnijih turističkih lokacija i potencijala koji pružaju mogućnosti za razvoj i rad lokalnom stanovništvu, razgovarali sa predstavnicima Kancelarija za mlade i Udruženja gradjana Evropski pokret u Srbiji – Leskovac, pratili dešavanja vezanih za otvaranje nove fabrike „Leban teks“ u Lebanu, pisali o kulturi i napravili kratak pregled već čuvenog „Teodora Festa“, pisali o mladom gajdašu, u nekoliko reči približili opštinu Lebane čitaocima…

Prilikom obilaska sela, razgovarali smo sa oko 50 stanovnika. Sa nekima od njih uradili smo i intervjue (10 intervjua). Trudili smo se da što više informacija dobijemo od mladih ljudi, ali i od starijih koji mogu najbolje da ocene promene koje proživljavaju njihova sela.

Zasad malina u okolini Lebana

Ukratko, mogli smo da zaključimo da je u poslednjih par godina došlo do izvesnih pomaka u ulaganjima značajnih za opstanak sela. I dalje ostaju veliki problemi kao što su loša putna infrastruktura, neuredjeni i neočišćeni vodotokovi (naročito veštački kanali), problemi sa prevozom, školama i drugo.

 

Sama domaćinstva najčešće imaju probleme sa zastarelom mehanizacijom i nedostatkom radne snage, naročito tokom berbe malina, jagoda, kupina i drugog voća.

Detalj iz nove fabrike „Leban Teks“

Interesantno je, da mladi imaju veru da je budućnost života i rada upravo u seoskim domaćinstvima. Nadaju se da će se čak i oni koji su otišli kako bi „preživeli“ vratiti se svojim ognjištima i unaprediti poljoprivrednu proizvodnju i stočarstvo u ovim krajevima. Skoro svi mladi sa kojima smo razgovrali smatraju da je za sve ovo neophodna pomoć i veća ulaganja opštine, inostranih fondova, organizacija i same države.

Značajni pomak u razvoju i prestanku migracije stanovništva sa teritorije opštine Lebane, donela je i novootvorena fabrika „Leban Teks“, kao i najave novih investicija i otvaranja novih radnih mesta u samom Lebanu.

„Teodora Fest“

Dotakli smo se i teme turizma, potencijalima Radan planine, Caričinog grada i seoskog turizma, dela ove privredne grane koja ima izuzetnih potencijala, ali slabu razvijenost. Tema turizma je izuzetno opširna i redakcija Info Centra Juga će u narednom periodu raditi na predstavljanju mogućnosti i detaljnijem prikazu lokaliteta čitaocima našeg portala.

„Članci su urađeni u okviru projekta „Da nevidljivi budu u javnosti“, koji sufinansira opština Lebane, a sprovodi Info Centar Juga. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“