Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Vesti

“Dan turizma” Aktiv Žena SNS Lebane obeležio pored vodenice u selu Grgurovce

Aktiv žena Povereništva Srpske napredne stranke u Lebanu već nedeljama unazad sprovodi razne aktivnosti. Ova grupa kreativnih osoba ima za cilj realizovanje ideja o pružanju raznih pomoći, organizovanje humanitarnih akcija i raznih manifestacija.

Lebanski Aktiv žena Srpske napredne stranke do sada broji preko 180 članica a ovaj broj je svakim danom sve veći. Ovogodišnji Dan turizma Aktiv Žena Sns Lebane je obeležio u selu Grgurovce, pored vodenice porodice Bogdanović. 

„Ovaj kraj poznat je po očuvanju tradicionalne hrane i tradicionalni način pripreme jela. Vašom posetom, promocijom našeg sela i vodenice očekujemo veći broj turista“ – poručuju domaćice Milena Bogdanović i Zorica Stošić iz ovog sela koje su se pridružile Aktivu žena Srpske napredne stranke i pripremile pravu gozbu.  Ispred vodenice kačamak sa sirom i suvim mesom, zeljanik od sukanih kora, proja, domaći hleb…

     

     

Zajedno sa poverenikom Goranom Jovićem domaćini su pozvali sve zainteresovane da posete opštinu Lebane i uvere se da južnije ipak nije tužnije. Opširnije u video prilogu.

Ova vodenica u Grgurovcu nalazi se na imanju porodice Bogdanović i stara je preko 200 godina. Veruje se da je jako lekovita, potiče iz turskog vremena i poslednja je stara vodenica koja i dalje melje brašno kao u 18-tom veku. Na toj vodecini radili su svi Miroslavljevi preci, pa tako i on.

Selo Grgurovce nalazi se na 10 kilometara od Lebana, pa ukoliko vas put nanese obavezno posestite ovu jedinstvenu vodenicu, levakinju, koja je izgrađena bez ijednog eksera a koja je, po priči meštana, pomogla mnogim bračnim parovima.

 

infocentarjug.rs