Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Medveđa Vesti

Danas i sutra budući srednjoškolci popunjavaju liste želja

U osnovnim školama u Srbiji objavljeni su konačni rezultati završnog ispita, a mali maturanti danas i sutra, popunjavaće liste želja za upis u željenu srednju školu. Ove godine završni ispit polagalo je 72.909 učenika i oni su u proseku na ispitu iz maternjeg jezika osvojili 11,86 bodova, na ispitu iz matematike 9,95 bodova, dok je najbolje urađen kombinovani test sa prosečnim brojem bodova od 12,51.

Ukoliko se osmaci odluče da upišu neku od srednjih škola u Medveđi, Lebanu ili Bojniku mogu izbarati Gimnaziju ili neku od srednjih stručnih škola.

Srednja tehnička škola Nikola Tesla u Medveđi

U STŠ „Nikola Tesla“ u Medveđi ima 120 slobodnih mesta za buduće srenjoškolce, sazanejmo u ovoj obrazovnoj ustanovi. Nastava se odvija na srpskom i albanskom jeziku. U školi se obrazuju kadrovi na dva područja rada, Mašinstvo i obrada metala i Ekonomija, pravo i administracija. Za školsku 2018./2019. godinu ova škola upisuje 90 učenika na dva smera u četvorogodišnjem trajanju i 30 učenika na dva smera u trogodišnjem trajanju. Na smeru Ekonomski tehničar u četvorogodišnjem trajanju upisuje 30 učenika koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i 30 učenika koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku. Na smeru Mašinski tehničar takođe ima mesta za 30 učenika. U trogodišnjem trajanju STŠ „Nikola Tesla“ upisuje po 15 učenika na smerovima Automehaniočar i Mehaničar grejne i rashladne tehnike.

 

Gimnazija i Srednja tehnička škola Vožd Karađorđe

U Lebanu se osnovci mogu odlučiti za Gimnaziju ili srendju tehničku školu „Vožd Karađorđe“. U Gimnaziji ima mesta za 60 učenika i to 30 na prirodno matematičkom smeru i  30 na društveno jezičkom smeru. 

STŠ „Vožd Karađorđe“ u školskoj 2018./2019. godini ima mesta za 120 učenika na tri četvorogodišnja smera i dva smera u trogodišnjem trajanju. Na smerovima Mašinski tehničar motornih vozila, Finansijski tehničar i Tehničar drumskog saobraćaja ima mesta za po 30 učenika na svakom smeru, navedeni smerovi su u četvorogodišnjem trajanju. U ovoj školi ima još 30 mesta, po 15 na oba smera, za obrazovne profile Mehaničar tekstilnih mašina i Konfekcionar – krojač.

 

Srednja tehnička škola Boško Krstić u Bojniku

Srednja tehnička škola „Boško Krstić“ u Bojniku i ove godine upisaće 3 odeljenja sa po 30 učenika u četvorogodišnjem trajanju u tri područja rada Ekonomija, pravo i administracija, Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane i Trgovina, ugostiteljstvo i turizam.

Obrazovni profili za koje se školuju učenici u ovoj školi su Finansijski tehničar, Poljoprivrdeni tehničar i Turistički tehničar i za sva tri profila ima dovoljan broj učenika kaže na Info centar juga Ljubiša Stanković, direktor tehničke škole „Boško Krstić“ u Bojniku.

U petak i subotu predviđeno je da đaci popunjavaju liste želja sa najviše 20 obrazovnih profila. Važno je da učenici navedu što više želja kako se ne bi desilo da ostanu neupisani u srednju školu u prvom krugu.

Đaci se po srednjim školama raspoređuju tako što se istovremeno ukršta broj osvojenih bodova na završnom ispitu i ostvareni uspeh u osnovnoj školi sa listama želja. Kompjuter to radi istovremeno za sve učenike kako se ne bi desilo da neko bude oštećen. Upis učenika u srednje škole biće 9. i 10. jula.