Bojnik Lebane Medveđa Vesti

Danas i sutra upis u srednje škole

Danas i sutra traje upis učenika u srednje škole u prvom upisnom krugu, a đaci mogu na sajtu www.upis.mpn.gov.rs da vide raspored učenika po školama, smerovima gimnazija i obrazovnim profilima.

Lebane/Medveđa/Bojnik – U dve srednje škole u Lebanu od ukupno 210 slobodnih mesta popunjeno je 144 mesta.
Gimnazija u Lebanu
U Gimnaziji se na društveno jezičkom smeru upisao 21 učenik, a od 60 slobodnih mesta na prirodno matematičkom smeru popunjeno je tek 32 mesta. Direktor Gimnazije Saša Stevanović kaže za naš portal da nije u potpunosti zadovoljan brojem učenika, a razlog što je ove godine manje interesovanje verovatno i taj da je ove godine u Lebanu dosta manje dece završilo osmi razred u odnosu na prošlu godinu. Stevanović dodaje da „Gimnaziju kao i prethodnih godina upisuju najbolja deca kako iz Lebana tako i iz susednih opština. Činjenica je i ta da gimnazijalci u velikom procentu posle završene Gimnazije upisuju željene fakultete“ podvlači Stevanović.

 

STS „Vožd Karađorđe“ u Lebanu
U Srednjoj tehničkoj školi „Vožd Karađorđe“ ove godine upisalo se ukupno 91 učenik, po smerovima to izgleda ovako: na smeru Mašinski tehničar motornih vozila upisalo se 30 učenika, na smeru Finansijski tehničar 20 učenika, Tehničar drumskog saobraćaja 30 učenika i na novom smeru u trogodišnjem trajanju Trgovac upisalo se 11 učenika. Za drugi upisni krug ostalo je jos 29 slobodnih mesta. Direktor ove obrazovne ustanove Srđan Milenković kaže za Info centar juga da je zadovoljan brojem učenika koji su se opredelili za ovu školu i dodaje „Obzirom da je dosta manje osmaka završilo osnovnu školu mi smo veoma zadovoljni brojem upisanih đaka, posebno nas raduje činjenica da se preko 60 % svršenih osmaka iz Lebana opredelilo za našu školu“ ističe Milenković.

 

Tehnička škola „Nikola Tesla“ Medveđa
U Srednjoj tehničkoj školi „Nikola Tesla“ u Medveđi nastava se odvija na srpskom i albanskom jeziku. U školi se obrazuju kadrovi na dva područja rada, Mašinstvo i obrada metala i Ekonomija, pravo i administracija. Najveće interesovanje vladalo je za smer Ekonomski tehničar gde se upisalo 17 učenika u odeljenju u kojem se nastava odvija na srpskom jeziku i 7 učenika albanske nacionalnosti koji će nastavu pohađati na albanskom jeziku. Na smeru Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje upislao se 12 učenika, dok je na smeru Automehaničar u trogodišnjem trajanju zainteresovano samo 6 učenika. Direktor ove škole Goran Stevanović ne krije razočaranje malim brojem učenika i ističe da će uputiti molbu ministarstvu prosvete da im se odobri upis odeljenja i sa manjim brojem učenika. „Nadamo se pozitivnom odgovoru ministarstva, obzirom na okolnosti da je mnogo manje dece koja završavaju osmi razred, takođe se nadamo da će ministarstvo uzeti u obzir i činjenicu da je Medveđa multietnička sredina“ navodi Stevanović.

 

Tehnička škola „Boško Krstić“ Bojnik
U Tehničkoj školi „Boško Krstić“ u Bojniku za dva područja rada Ekonomija, pravo i administracija i Poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane prijavilo se ukupno 47 učenika. U ovoj obrazovnoj ustanovi jedino je popunjeno odeljenje, sa 30 učenika, na smeru Finansijski tehničar. Na ostalim smerovima ima slobodnih mesta. Za smer Poljoprivredni tehničar prijavilo se 14 učenika, dok se na smeru Rukovalac – mehaničar poljoprivredne tehnike u trogodišnjem trajanju prijavilo samo troje učenika. Ljubiša Stevanović, direktor ove ustanove ističe da se nada da će se u avgustovskom upisnom roku upisati još neki učenik koji je ostao neraspoređen u junskom roku.