Društvo Srbija Vesti

Danas isplata 60 evra pomoći nezaposlenim građanima

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će danas biti uplaćena pomoć od 60 evra nezaposlenim građanima, koji su zaključno sa 15. aprilom bili na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Mali je, gostujući na Televiziji Prva, objasnio da će svakome od njih biti otvoren namenski račun u banci Poštanska štedionica i da će 60 evra u dinarskoj protivvrednosti biti prebačeno na taj račun, tako da će oni taj novac moći da podignu danas do kraja dana ili sutra.

On je podsetio na to da se sutra završava prijavljivanje za pomoć od 3.000 dinara za svakoga ko je do 31. maja primio bar jednu dozu vakcine, pri čemu je uputio poziv građanima, koji to još nisu uradili, da se prijave.

Ministar je najavio da će od 17. juna početi isplata ovih sredstava vakcinisanim građanima, preciziravši da se, prema jutrošnjim podacima, do sada prijavilo 1.350.000 ljudi.

Ukoliko se na to doda milion penzionera koji su primili vakcinu, već ima 2.350.000 građana koji će dobiti pomoć kojom država želi da podstakne imunizaciju jer je to važno za našu ekonomiju, istakao je ministar.

Mali je rekao da će 16. juna biti uplaćena i pomoć od 3.000 dinara za sve penzionere koji su vakcinisani do 31. maja, podsetivši na to da penzioneri nisu morali da se prijavljuju za tu meru podrške.

Ministar je naglasio da ova mera predstavlja želju države da podstakne građane da se vakcinišu i iskoriste mogućnost izbora između četiri vakcine, ali i napomenuo da novac ne treba da bude jedini motiv za vakcinaciju, već to ljudi treba da rade zbog sebe i zdravlja svoje porodice.

On je podsetio na to da je ove godine isplaćeno i tri puta po 50 odsto minimalne zarade privredi, preciziravši da su svi zaposleni, uključujući mikro, mala, srednja, velika preduzeća, kao i preduzetnike, dobili ukupno po 45.000 dinara.

To je pomoć koja je osmišljena da ublaži negativne posledice koronavirusa, poručio je Mali i dodao da je država prošle godine uplatila tri pune minimalne zarade, kao i dva puta po 60 odsto.

Prema njegovim rečima, obezbeđena je i dodatna minimalna zarada za turističke vodiče, agencije, ugostitelje i sve koji su bili dodatno ugroženi tokom pandemije.

Mali je ukazao na to da je taj vid pomoći posebno uticao na stopu nezaposlenosti koja je prošle godine bila devet odsto, a pre pandemije 10,4 procenata.

Ministar je ocenio da je država u toku pandemije pokazala da je snažna i kredibilna da svako obećanje može da ispuni, i podsetio na to da su realizovana dva paketa finasijske pomoći privredi, zahvaljujući kojima prošle godine nije bilo otpuštanja.

Nama je pad BDP-a prošle godine bio minus jedan, dakle jedan od najmanjih u Evropi. Ove godine slika je potpuno drugačija. Ne samo da uspevamo u masovnoj vakcinaciji gde smo lideri, nego i po stopi rasta naše ekonomije, naglasio je Mali.

On je ukazao na to da smo u prvom kvartalu umesto pada imali rast od 1,7 odsto i sada smo u pet najboljih ekonomija u Evropi, dodavši da i Srbija i međunarodne finansijske institucije očekuju rast ekonomije do kraja godine veći od šest odsto, između ostalog zahvaljujući i trećem paketu pomoći građanima i privredi.

Mali je, govoreći o novom sistemu fiskalizacije u Srbiji, istakao da će on na neki način promeniti način funkcionisanja naše privrede, zajedno sa e-fakturama, i dodatno doprineti konkurentnosti i razvoju naše privrede.

Ministar je napomenuo da će novi sistem fiskalizacije biti u primeni od 1. januara sledeće godine, i najavio da će uskoro održati sastanak sa proizvođačima opreme, kao i sa proizvođačima softvera.

infocentarjug.rs