Društvo Hronika Vesti

Danas je Međunarodni dan nestale dece

Danas je Međunarodni dan nestale dece. Organizacija ASTRA koja vodi nacionalnu kampanju protiv trgovine ljudima obeležiće ovaj dan priredbom „Srkoz dečije“, u beogradskom parku Tašmajdan danas u 16 časova.
Kako saopštava organizacija ASTRA brojke nam kažu sledeće: U Srbiji je policiji u protekloj godini pristiglo 1334 prijava nestale dece, 98% pronađeno, nije bilo prijava nestanaka maloletnih lica u vezi sa krivičnim delima. Većina nestanaka su deca koja beže od kuće.
Putem Evropskog broja za nestalu decu 116000 tokom 2017. godine primili smo 11 prijava nestanaka dece: osam devojčica i tri dečaka. Od ovog broja, 10 dece su državljani Srbije, a 1 dete strani državljanin. Za šestoro dece Evropski broj za nestalu decu u Srbiji je dobio informaciju da su pronađena, a potraga i dalje traje za troje dece. Za dvoje dece nemamo povratnu informaciju. Poslednji podatak koji smo dobili od Ministarstva unutrašnjih poslova se odnosio na prvu polovinu 2017. godine kada je broj nestanaka dece iznosio preko 400, dok se na osnovu iskustva iz prethodnih godina može reći da se na godišnjem nivou prijavi preko 1.000 različitih vrsta nestanaka dece. Nažalost, MUP nije dogovorio na naš zahtev za dostavljanje najnovijih podataka“, navodi se u saopštenju ASTRA.

Naučite svoje dete da zna svoje puno ime i prezime i adresu stanovanja; da ne otvara vrata kuće bez Vaše dozvole; da nikome putem telefonskog razgovora ne govori da je samo kod kuće. Objasnite detetu da ako mu priđe osoba sa automobilom i zatraži pomoć, dete treba da drži razdaljinu od auta i da ode i prijavi odrasloj osobi od poverenja (roditelju, vaspitačici, učiteljici). Naučite svoje dete koji organi vlasti su osobe od poverenja i naučite dete kako da ih potraži i da im se obrati ako se izgubi, uplaši ili mu je potrebna pomoć (odvedite ga do policijske stanice, pokažite uniformu policajca, naučite ga da prepozna natpis); ako primeti da ga neko prati, ne pokušava da se krije u žbunju, već da potraži mesto gde ima dosta ljudi i da zatraži pomoć;
Naučite dete da izgovara: „Upomoć!“, umesto da vrišti kada oseti opasnost. Naučite dete koji su važni telefoni u hitnim situacijama (policija, hitna pomoć, vatrogasci) i na koji način da ih poziva; Smislite lozinku (jedna reč, lako pamtljiva), reč koju ćete znati samo Vaše dete i vi, tako da ukoliko nepoznata ili čak poznata osoba priđe Vašem detetu na ulici pod izgovorom da je poslata od strane Vas, dete treba da traži lozinku. Recite detetu da ukoliko nekoga pošaljete po njega, jer niste imali priliku prethodno o tome da se dogovorite ili javite, reći ćete toj osobi i lozinku: Nikada ne ostavljajte svoje malo dete bez nadzora ili samo u kolima; Budite informisani o tome sa kime se Vaše dete druži, posebno ukoliko je u pitanju period adolescencije; Budite osetljivi na promene u ponašanju Vašeg deteta – ohrabrujte dete da otvoreno komunicira; Naučite svoje dete šta znači nepoznata osoba – recite mu da je to osoba koju ono ne poznaje dovoljno dobro ili ne prepoznaje.
Zaštitimo našu decu i sprečimo zlostavljanje i eksploataciju.