Društvo Jug Srbije Vesti

Danas je praznik Blažena Marija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Mariji Magdaleni, u narodu poznatu kao Blažena Marija.

Blaga ili Blažena Marija veoma je poštovana, posebno među ženama. Iako nije crvano slovo u crkvenom kalendaru, poštuje se kao Ognjena Marija i Sveta Petka.

Ovaj praznik zapravo je spomen na Mariju Magdalenu, koja je po biblijskom predanju u svojoj mladosti bila grešnica, ali ju je Isus izbavio od grehova. Kasnije je postala njegova učenica, pratila ga i slušala njegove propovedi.

Zajedno sa Presvetom Bogorodicom tugovala je pred raspetim Hristom na Golgoti i tri puta je posetila njegov grob. 

Običaj farbanja uskršnjih jaja u nekim legendama potiče upravo od ove svetiteljke. Naime, prema jevanđeljima, posle Vaskrsenja, Gospod joj se dva puta javio, dok se u predanju tvrdi da je posetila Rim, gde je caru Tiberiju darovala crveno bojeno jaje i pozdravila ga rečima: „Hristos vaskrse!“ Pred njim je optužila Pontija Pilata, rimskog prokuratora u Judeji, da je nepravedno osudio Isusa Hrista.

Pilat je potom iz Jerusalima premešten u Galiju.

Iz Rima je Marija Magdalena otišla u Efes gde je pomagala svetom Jovanu Bogoslovu u propovedanju jevanđelja. Život je završila mirno u Efesu, a njene svete mošti kasnije su prenete u Carigrad.

Postoji pesma u narodu koja kaže: Ognjem prži Ognjena Marija, Gromom bije Gromovnik Ilija, Mirom miri Mirnosna Marija…

Narodno verovanje

Kao i na dane Ognjene Marije i Trnove Petke, na praznik Blage Marije domaćice treba da odmaraju. Narod veruje da nije dobro bilo šta raditi u kući ili na polju, da se svetica ne bi uvredila.

Sa druge strane, veruje da dobre i poštene žene, koje žive ispravnim i bogougodnim životima, uvek, a naročito na današnji dan, imaju zaštitu Blage Marije.

Blaga Marija je, po narodnom verovanju, sestra Svetog Ilije Gromovnika, zbog čega su danas moguće vremenske nepogode, grmljavina i grad, jer to “brat i sestra razgovaraju”.

Narod veruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti.