Vesti

Danas je praznik posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice – Obavezan post

Srpska pravoslavna crkva obeležava danas veliki praznik posvećen Vavedenju Presvete Bogorodice.

U crkvenom kalendaru 4. decembar  označen je crvenim slovom i spomen je na dan kad je Presveta Bogorodica predata na službu Bogu. Danas će svaki vernik da posti jer Vavedenje pada u vreme velikog Božićnog posta.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve Vavedenje je upisano crvenim slovom, a inače se smatra jednim od 12 najvećih hrišćanskih praznika. Vavedenje se smatra takozvanim usečnim danom, što znači da tog dana ne treba preduzimati nikakve važnije poslove, sklapati ugovore, započinjati velike radove i slično.

Kad je Presveta Deva Marija napunila tri godine, njeni roditelji Joakim i Ana doveli su je iz Nazareta u Jerusalim, da je predaju Bogu u hram kao što su ranije obećali. U svečanoj povorci, Marija je išla svečano odevena i ukrašena, između majke i oca, a iza njih kretali su se mnogi rođaci i prijatelji. Na ulazu u hram, Mariju je dočekao prvosveštenik Zaharija, otac svetog Jovana Preteče i Krstitelja i uveo je u svetinju. Roditelji su prineli žrtvu Bogu, primili blagoslov od sveštenika i vratili se kući. Marija je u hramu ostala narednih devet godina.

Posle smrti roditelja, Devu Mariju su dali Josifu, njenom rođaku iz Nazareta. U Josifovom domu Presveta Bogorodica Marija je i primila blagovest od arhanđela Gavrila da će roditi Sina Božjeg.

Vavedenje je jedan od pet najvećih praznika posvećenih Presvetoj  Bogorodici i krsna slava brojnih srpskih rodova.

U Srbiji na Vavedenje prestaju svadbe, ne treba preduzimati nikakve važnije poslove, niti sklapati ugovore, započinjati velike radove, a nerotkinje treba da spavaju u manastiru.

Narodna verovanjaKod Srba se ovaj dan još i zove Sveta Prečista. Na ovaj dan, koji se zove i Ženska Bogorodica, svetkuju se rodilje i nerotkinje, a mnogi se na ovaj dan i pričešćuju. U Srbiji je ovo usečni dan, dan kada se ne preduzimaju važniji poslovi. Osim onih koji ovaj dan svetkuju kao svoju slavu,ovo je i dan koji svetkuju stočari. U istočnoj Srbiji su na osnovu vremena toga dana predskazivali rod useva – vedro nebo obećava dobru letinu. I za Vavedenje važi pravilo da ne treba raditi po kući, prati veš, peglati i slično.

Vavedenje je i slava manastira Hilandara.

(Kraj)