Aleksinac Blace Bojnik Gadžin Han Kuršumlija Lebane Leskovac Medveđa Pirot Prokuplje Sijarinska banja Vesti Vlasotince Vranje

Danas je SVETI PANTELEJMON

Danas je 9.avgust, dan koji je Pravoslavna crkva posvetila Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. U narodu je ovaj praznik poznatiji kao Sveti Pantelija.

Rođen je u Nikomidiji, od oca mnogobošca i majke hrišćanke. Već kao mladić, bio je dobar lekar, pomoćnik carskom lekaru Efrosimu. Kada je upoznao staroga sveštenika Ermolaja, krstio se i postao hrišćanin. Nakon smrti roditelja, imanje je razdelio sirotinji i počeo besplatno lečiti bolesne. Sa molitvom na usnama, uz pomoć Božju, čudotvorno je liečio slepe, uzete, siromahe i hrišćane mučene po tamnicama. Mnogo je naroda, zadivljenog njegovim delima, prešlo u hrišćane.

Njegovo ime znači svemilostivi, a priziva se pri vodoosvećenju i jeloosvećenju, zajedno sa svetim Ermolajem i ostalim besrebrenicima i čudotvorcima. Najpoznatiji hram njemu posvećen, svakako je veličanstveni ruski manastir Sv.Pantelejmona na Svetoj Gori.

Narod pogrešno smatra da je Sveti Pantelej brat Svetog Ilije. Sveti Pantelej upravlja vjetrovima i zato stalno putuje pa ga narod smatra zaštitnikom putnika. Po narodnom vjerovanju, Sveti Ilija, Ognjena Marija i Sveti Pantelija su ognjeni sveci: “ Gromom bije gromovnik Ilija, vatrom pali Ognjena Marija, potpaljuje Sveti Pantelija“. Zato na ove ognjene svece narod ne radi oko klasja.

Mnogi Srbi slave Sv. Pantelejmona kao svoju krsnu slavu, a mnogi nose ime ili prezime po njemu (Pantelija, Pantić, Pantelić,…) što svedoci o mnogovekovnoj tradiciji kulta ovog Svetog Lekara na ovim prostorima.

Sv. Pantelejmon se na ikonama predstavlja sa kutijom sa lekovima u rukama. Ovaj priznati medicinski stručnjak smatra se već skoro 2000 godina zaštitnikom medicine i farmacije. Slavi se 27. jula po starom, odnosno 9. avgusta po novom kalendaru.