Srbija Vesti

Danas je svetski dan pasa

Danas je svetski dan pasa. Oni su sa nama 15.000 ili čak prema nekim tvrdnjama 30.000 godina. Toliko dobro su se adaptirali i toliko nas vole da je na tu čistu, bezrezervnu i do smrti postojanu ljubav teško ostati imun. Mnogo je onih koji ne veruju ljudima, ali veruju psima.  

        

Cilj ovog dana jeste jačanje svesti kod građana o važnosti zaštite naših ljubimaca i onih koji to još nisu, odsticaj bolje brige o psima, kao i podsećanje koliko su oni naši najbolji prijatelji bez kojih ne bismo mogli!

Legendarna Merilin Monro, i sama izdana toliko puta od ljudi, konstatovala je da su je „ujedali samo ljudi, nikad psi.“ Čovek koji je najbolje poznavao ljudsku psihu, Sigmund Frojd tvrdio je da psi vole prijatelje i brane ih od neprijetalja, za razliku od ljudi koji nisu sposobni za čistu ljubav, jer uvek mešaju ljubav i mržnju.

Psiholozi kažu da nema boljeg leka za nečije zdravlje od kućnog ljubimca. Nema boljeg psihologa od šteneta koje vam liže lice. Istraživanja su pokazala da ona deca koja su rasla sa kućnim ljubimcem jesu mnogo društvenija, lakše se snalaze u kontaktu sa drugima i popularnija su u društvu. Univerzitet Oregona u obimnoj studiji potvrdio je da deca postižu bolje socijalne veštine ukoliko u predškolskom periodu brinu o štenetu. Bili su popularniji u školi, osecali su se bolji sa sobom i bolje su „čitali“ osećanja druge dece. „Milosrde nije dati kosku psu. Milosrde je podeliti kosku sa psom, kad ste gladni koliko i sam pas“, rekao je Džek London.

„To decu čini kooperativnijim i darežljivijim. Imati ljubimca, poboljšava empatiju jer čuvanje psa čini da se deca zamisle na mestu psa, i pokušaju da shvate kako se oseća njihov ljubimac. Tu veštinu prenose na shvatanje tuđih emocija“, dr Samjuel B. Ros, izvršni direktor dečije bolnice u Njujorku, gde se životinje koriste u oporavku kod emocionalno oštećene dece.

Ukoliko je dete indiferentno, pasivno i slabo u kontaktu sa drugima, neće se osećati usamljeno. Jer, imaće prijatelja, najvernijeg i najodanijeg kojeg može da stekne. Psi su odličan lek protiv usamljenost. Za samoupozdanje. Upravo zato se koriste u terapijama sa decom, a posebno su dragoceni za mališane do kojih je teško dopreti, bez samopouzdanja i osećaja da vrede.

Jedan od poslednjih eksperimenata, na univerzitetu Linkoln u San Francisku pokazao je da su psi u stanju da čitaju emocije na osnovu izraza lica. Sreća, strah ili bes na ljudskom licu nisu nepoznanica za njih – oni znaju da će se to uočljivije videti na desnoj strani lica, jer njome upravlja leva strana mozga, zadužena za emocije. „Ako pas neće da dođe nakon što vam prouči lice, trebalo bi da odete kući i ispitate svoju savest“, rekao je još odavno Vudro Vilson, 28. predsednik SAD.

Neka istraživanja potvrdila su da psi, poput dece, postaju uznemireni kada se neka njima bliska osoba nalazi u neprijatnoj situaciji. To što nas psi čitaju, ta neraskidiva veza, ta čista emocija, potiče još iz davne prošlosti i sprijateljavanja dve vrste. Nijedna druga životinjska vrsta, uključujuci i vukove, nije pokazala sposobnost lakog shvatanja, recimo, kad im čovek pokaže prstom u nekom pravcu. Ne postoje druge dve vrste koje su se na taj način zbližile kao čovek i pas. Oni nisu samo ljubimci. Oni su i čuvari, vodiči, zaštitnici, lovci, terapeuti.

Dan pasa, ali i svaki drugi dan u godini treba da nas podseti koliko treba da poštujemo njihovu ljubav, vernost i sve što rade za nas iz dana u dan! Oni pomažu slepima i slabovidima, deci sa invaliditetom, pomažu policiji, vatrogascima i vojsci u njihovoj brizi za sigurnost svih nas. Njihova vrednost u društvu je neizmerna, a današnji dan služi kao podsetnik i mogućnost da im izrazimo zahvalnost.

 

Foto:Zivotinje,Pas

(ICJ)