Društvo Srbija Vesti

DANAS JE VELIKA SUBOTA – Uspomena na pogreb Isusa Hrista

Danas Sveta Crkva slavi veliku subotu. Dan, kada je Isus Hristos ležao u grobu. Kaže se u jednoj molitvi da je On bio u grobu telesno, u adu dušom kao Bog, u Raju sa razbojnikom i na Prestolu – sve ispunjavajući. Danas je takođe tužan dan za pravoslavne vernike kao i veliki petak, jer još nije došla radost Vaskrsenja.

Srpska Pravoslavna Crkva apeluje na njene vernike da se danas suzdrže prejedanja i opijanja, kako bi u miru, skromno i skrušenim duhom dočekali Vaskrs. Od kako su došle ove nedaće i iskušenja na našu zemlju, pa i na vasceli svet, sad vernik čovek treba više nego ikad da se moli, da tihuje, ali u srcu da se raduje, jer ako je Gospod Isus Hristos pobedio smrt, pobedićemo i mi sa NJim sve nevolje i ono što je loše.

Nemojmo navlačiti gnev Božiji na nas, pa da se pitamo zašto nam je ovako kako nam je, a mi sami nismo spremni da jedan dan (ovaj prvi maj) i jednodnevno uživanje i slavlje žrtvujemo uzdržanjem radi dobrobiti naše duše, našeg grada i naše države.

Blaženopočivši Patrijarh Pavle kaže: „Ako je Bog s tobom, čega se bojiš, ako nije, čemu se nadaš?” Pravoslavni narode, jesmo li sa Bogom? Budimo! Budimo sa Bogom, budimo LJudi.

 

Uprava Crkve u Lebanu/Bratstvo hrama Svetog Jovana u Lebanu