Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Srbija Vesti

Danas održana 51. sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca

Danas je u sali Skupštine grada Leskovca održana 51. sednica Gradskog štaba za vanredne situacije grada Leskovca.

Kada je reč o epidemijskoj situaciji, sledeći podaci nadležnih zdravstvenih institucija su izneti: u poslednjih 24 časa iz niških laboratorija za grad Leskovac stiglo je 195 rezultata testiranja od kojih je 39 pozitivno. Do sada je vakcinisano 50.675 lica prvom dozom, a drugom 22.389 lica.

U leskovačkoj kovid bolnici je trenutno smešteno 163 pacijenata, bilo je 17 prijema i 25 otpusta, nijedno lice nije upućeno u Klinički centar Niš ili Kruševac, a troje lica je preminulo (dva pacijenta iz Vlasotinca i jedan iz Leskovca). Na kiseoniku je 126 lica, a na respiratoru 7.

Gradonačelnik Leskovca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije dr sci. med. Goran Cvetanović je apelovao na građane da se uprkos ovom blagom poboljšanju situacije pridržavaju propisanih mera i da se vakcinišu.

„S obzirom na to da se sledeće nedelje obeležava jedan od najvećih pravoslavnih praznika Vaskrs, kao i Međunarodni praznik rada, najvažnija poruka koju na današnjoj sednici želim da uputim svim našim sugrađanima je da se pridržavaju svih protivepidemijskih mera kako se epidemijska situacija ne bi pogoršala. Svedoci smo da je do sada posle svakog većeg praznika tokom kojeg većina ljudi ne radi broj zaraženih naglo rastao, tako da želim da apelujem da naše građane da paze na sebe i svoje zdravlje kako bismo izbegli zatvaranje grada, preopterećenost kovid centra i nove žrtve zarazne bolesti Kovid 19. Kada uporedimo prošlogodišnji Vaskrs sa trenutnom situacijom, iako je korona potpuno preusmerila naše planove i prioritete, evidentno je da smo u mnogo boljoj poziciji. Donekle smo navikli da živimo sa virusom, ali je najveći pomak na kojem mogu da nam pozavide i najrazvijenije zemlje sveta – imunizacija.“

Specijalista epidemiologije, dr Ivan Sokolović, je, govoreći o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i imunizaciji rekao:

„Iako je do danas prvu dozu vakcine primio 25,69% punoletnog stanovništa grada Leskovca, a od toga revakcinisano 20,34% pozivamo građane da se u što većem broju odazovu vakcinaciji, kako bi se brže došlo do kolektivnog imuniteta. Pored redovne revakcinacije sa zakazivanjem, vrši se vakcinacija bez zakazivanja AstraZenekom i Fajzer vakcinom, očekuje se i Sputnjik vakcina, a uskoro i veće količine Sinofarm vakcine za nezakazana lica,“ – i apelovao da se izbegavaju okupljanja u većem broju i smanji broj kontakata, da se nose zaštitne maske, održava fizička distance i redovna higijena ruku.

Govoreći o imunizaciji, gradonačelnik je saopštio da se bez prekida vrši vakcinacija građana koji su se prijavili preko e-uprave, kao i revakcinacija, a da se vakcinacija bez zakazivanja odvija po planu kojem je izneo dr Sokolović.

Zahvaljujući Privrednoj komori se uspešno sprovodi i vakcinacija zaposlenih u leskovačkim firmama. Do sada su vakcinisani zaposleni u kompanijama: DCP hemigal, Bim teks, Džinsi, Leskobegz, Jura, juče je počela vakcinacija zaposlenih u Zdravlju i Moravki pro, a uskoro će biti organizovana vakcinacija u firmama Mladost, Autostop i Aptiv. Započet je i proces vakcinacije pripadnika romske populacije, do sada je prvu dozu primilo njih 100, a s obzirom na to da je u Leskovac stigao dovoljan broj vakcina sa tim procesom će se uskoro nastaviti.

U okviru druge tačke dnevnog reda Aleksandar Kostić iz Sektora za vanredne situacije Odeljenja za vanredne situacije u Leskovcu je predstavio Analizu procene rizika od katastrofa koja je danas na štabu usvojena.

infocentarjug.rs