Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Srbija Vesti

Danas otvoren Info punkt Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske

Danas je u prostorijama Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga otvoren Info punkt Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske, zahvaljujući Memorandumu o saradnji između pomenutog komiteta i Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

„Zadovoljstvo je što se danas nalazimo u društvu istaknutih ljudi, i što je posle nepunih mesec dana, nakon potpisivanja ugovora o poslovno tehničkoj saradnji sa PK Mađarske i gospodinom Galambašom, upriličen ovaj susret i otvaranje kancelarije koja će biti punkt mađarske Privredne komore za zemlje Zapadnog Balkana gde ovog trenutka ulaze Srbija i Severna Makedonija. Želim da izrazim veliku zahvalnost našem ambasadoru, gospodinu Todorovu koji nam je mnogo pomogao oko kontakta i koji je danas ovde da bi nam dao podršku. Velika je čast što se kancelarija otvara u našem gradu, zahvaljujem se i gradonačelniku Cvetanoviću zbog podrške u realizaciji ovog projekta. Saradnja između Mađarske i Srbije nikada nije bila bolja, a otvaranje ove kancelarije je prilika da zajednički realizujemo projekte u našem regionu i otvorimo vrata za još mađarskih investitora pored OTP banke, MOL benzinskih pumpi i mlekare Leskovac“ rekao je Goran Jović, direktor PKS- RPK Leskovac.

Atila Galamboš je rakao da je veoma srećan što je danas u Leskovcu i da je u našem gradu među prijateljima:

„Zahvaljujem se svima koji su učestvovali u realizaciji ovog projekta. Poslednjih godina bilateralna saradnja i odnosi i Mađarske i Srbije su sve bolji i bolji. Naš zadatak je da ispunimo sve ono što podrazumeva sporazum, zato je od velike važnosti naša odlična saradnja. Saradnja između regionalnih komora je važna jer rad našeg Komiteta obuhvata šest država i moj zadatak je bio da nađem teritoriju sa koje ćemo početi rad, a ova lokacije je na veoma geografski povoljnom položaj zbog suseda u Severnoj Makedoniji što je dovelo do mogućnosti da radimo svi zajedno. Realizacija ovog projekta je bila svrstana među prva tri koja smo planirali da započnemo. Prva faza je pripremna nakon čega počinjemo sa sprovođenjem. Ovde smo da istražimo i druge mogućnosti, i da uz upotrebu info punkta razgovaramo sa manjim i srednjim preduzećima. Uskoro ćemo organizovati dolazak predstavnika mađarskih kompanija u Leskovac i očekujemo dolazak leskovačkih.

„Grad Leskovac je prvi grad u Srbiji koji je po 4. put dobio BFC sertifikat sa procentom ispunjenosti 96,33%, što znači pozitivno poslovno okruženje za strane investicije. U poslednje 3 godine smo zaposlili u britanskoj fabrici Aptiv 5200 radnika, tu je i nemačka kompanija Falke, tri fabrike Jura, turske kompanije koje nam dolaze. Očekujemo kamen temeljac možda i do kraja godine za novu fabriku. Leskovac je postao jedno dobro područje gde strani investitori rado dolaze. S obzirom na to da je to centar Jabalaničkog okruga i da smo administrativni centar, pozivam vas da, kada imate vremena, zajedno sa ekselencijom posetimo fabriku za prečišćavanje otpadnih voda u Leskovcu gde je već investirano preko 20 miliona evra, s obzirom na to da već to radite u opštini Lebane, kao i mađarsku firmu, koja je jedna od prvih uspešnih privatizacija u Leskovcu, gde proizvode jedan od najkvalitetnijih sireva, odnosno kačkavalja“- rekao je gradonačelnik Leskovca dr Goran Lazarević.

infocentarjug.rs