COVID-19 Društvo Srbija Vesti

Danas počinje proizvodnja vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak

Kopredsednici srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov održali su sastanak na kojem su istakli da će danas u popodnevnim časovima biti svečano označen početak proizvodnje vakcine Sputnjik V na Institutu Torlak i da je to potvrda najbolje saradnje između Srbije i Rusije.

Popović je poručio da je to potvrda najbolje političke, ekonomske i naučno-tehnološke saradnje između naše dve zemlje, ali i potvrda bliskosti i visokog stepena uzajamnog poverenja između naših državnih rukovodstava.

On je istakao da je proizvodnja vakcine Sputnjik V u Institutu Torlak rezultat dogovora predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, koji diktiraju visok tempo razvoja bilateralnih odnosa između dve zemlje u svim oblastima.

Za samo pet meseci od kada je označen početak rada na uspostavljanju proizvodnje ruske vakcine u Srbiji, taj zadatak koji smo dobili od naših predsednika je ispunjen. Srbija će postati prva zemlja u Evropi koja će proizvoditi vakcinu Sputnjik V na svojoj teritoriji. Sada ćemo biti još spremniji da zaštitimo zdravlje i živote naših građana, ali i da pomognemo našim partnerima u okruženju i Evropi kojima je vakcina preko potrebna, rekao je Popović.

Borisov je izrazio zadovoljstvo zbog početka prozvodnje ruske vakcine u Srbiji i istakao da je to veliki korak za Srbiju, koji garantuje očuvanje bezbednosti i dugoročnu zaštitu stanovništva od koronavirusa.

infocentarjug.rs