Srbija Vesti

Danas slavimo čudotvorce Zosima i Jakova Tumanskog

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas molitveno proslavljaju velike čudotvorce Zosima i Jakova Tumanskog.

   

Svetitelj je na našim prostorima živeo i postradao u 14.veku. Slavi se 21. avgusta kada je Sabor SPC doneo odluku da među srpske svece uvrsti i devetoricu Sinaita među kojima je bio i Sveti Zosim Tumanski.

 

Po narodnom predanju smrt Zosima Sinaita vezana je za kosovskog junaka Miloša Obilića. Naime, veruje se da je  tada monaha Zosima, slučajno u lovu ubio baš Obilić. Predanje kaže da se junak kupao u svojoj banji i da je začuo iz šume čudne  zvuke. Ispalio je strelu i pošao da pronađe životinju za koju je verovao da je pogodio. Na nesreću beše pogodio monaha pustinjaka, Zosima. Sve ovo dogodilo se na samo nekoliko minuta hoda od manastira Tumane. Isto predanje kaže da je Obilić monaha nosio na rukama do crkve kako bi mu se tamo ukazala pomoć. Iznemogli starac je izgovorio „Tu mani me“ te bogomolja po tim rečima ponese današnje ime.

Istog datuma, 21. avgusta, slavi se i novi svetac – prepodobni otac Jakov. Mada je sahranjen 1946. godine na monaškom groblju u Tumanu, svetost njegovih moštiju nedavno je otkrivena, a narod im se jednako moli za pomoć i isceljenje.

Manastiru Tumane narod danas pritiče sa svih strana, neretko i ljudi druge vere, kako bi potražili lek i molitveno se za pomoć obratili Svetom Zosimu Tumanskom, čije se čudotvorne mošti čuvaju u bogomolji.

U manastiru Tumane zabeležena su brojna isceljenja pa ugled i poštovanje svetitelja iz Tumana, prepodobnog Zosima doživljava ogroman porast.

infocentarjug.rs