Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Leskovac Vesti

Danas u Pečenjevcu održana 18. po redu manifestacija Krompirijada

Danas je u Domu kulture u Pečenjevcu održana 18. po redu manifestacija Krompirijada, koju je svečano otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

„Imao sam čast da otvorim prvu Krompirijadu, a o značaju ove manifestacije govori i prisustvo jednog od najvećih srpskih pisaca i pesnika Dobrice Erića, koji je uveličao ovaj prostor. Grad Leskovac uvek staje uz manifestacije koje promovišu naše autentičnosti. Podržavajući festivale posvećene kruški, višnji, jagodi, paprici, krompiru, mi podržavamo naše selo, naše vredne ratare i prerađivače. Svake godine izdvajamo značajna sredstva za podsticaje poljoprivredi. U toku ovog meseca, do kraja godine, negde do 22.12. isplatićemo sve subvencije za koje se prijavilo 962 proizvođača. Za narednu godinu smo planirali novo povećanje sredstava za mere podrške ruralnom razvoju – sa ovogodišnjih 50 miliona na 66,5 miliona dinara“, rekao je Cvetanović.

„Sećam se početka manifestacije pre 18 godina, nisam bio siguran da će trajati ovoliko dugo, ali gledajući sve vas koji ulažete ljubav i energiju u njenu organizaciju mogu samo da vam kažem veliko hvala- rekao je danas na kraju gradonačelnik i pored uručenja poljoprivrednih subvencija najavio i podelu paketića svoj deci do sedam godina starosti i pozdravio meštane koji neguju priču o Tomi Zdravkoviću i čuvaju tu slavnu prošlost,“ – dodao je gradonačelnik Cvetanović.

Nakon otvaranja Krompirijade uručene su nagrade poljoprivrednicima koji su pobedili na kvizu znanja.

 

infocentarjug.rs