Bojnik COVID-19 Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Srbija Vesti Vlasotince

Danas uručene zahvalnice dobrotvorima leskovačke Opšte bolnice

Danas je u sali za konferencije Opšte bolnice Leskovac upriličena dodela zahvalnica gradu Leskovcu i opštinama Lebane, Bojnik i Vlasotince, privrednicima i pojedincima, koji su dali doprinos radu ove zdravstvene ustanove, posebno tokom pandemije.

„Država je ozbiljno shvatila da je za modernu i razvijenu zemlju pored puteva i fabrika, izuzetno važno i ulaganje u bolji kvalitet života građana, a jedan od najznačajnihih segmenata tog boljeg života je moderno zdravstvo. Ja se zahvaljujem i kolegama predsednicima opština koji su ovde prisutni koji takođe daju sve od sebe da sa pozitivnom energijom taj kvalitet života bude na višem nivou. Svi zaposleni u zdravstvu će sutra dobiti po 10 hiljada dinara jednokratne pomoći, a od 1. januara vaša plata će biti za 8% veća. U Srbiji se obnavljaju mnoge zdravstvene ustanove. Pored Kliničkog centra Srbije, Tiršove, bolnica u Loznici, Pirotu, Aranđelovcu, i izgradnje tri potpuno nove kovid bolnice u Srbiji, a to su u Batajnici, Kruševcu i Novom Sadu, država će investirati još sredstava u rekonstrukciju leskovačke Opšte bolnice.

Podsetiću vas da sam upravo u ovoj sali u bolnici najavio da će prva faza biti pet miliona evra investicija i to se desilo, što i sami vidite, od estetike do funkcije, urađeno je najbolji mogući način. Investicija koja sledi jeste druga faza, kompletno unutrašnje uređenje bolnice, vredna 4,5 milijarde dinara, to je vrednost budžeta grada Leskovca za godinu dana i ako dodamo još milijardu dinara koliko će biti uloženo u instrumente i savremenu medicinsku opremu, sve ono što je potrebno, govorimo o investiciji od 5,5 milijarde dinara. Tender je u toku, očekujemo da se negde oko 22.01. završi, i onda možemo da krenemo sa rekonstrukcijom. Grad nije bio pasivan. Prošle godine smo uplatili 50 miliona i 400 hiljada dinara za projektno-tehničku dokumentaciju za drugu fazu rekonstrukcije leskovačke bolnice, a ovde godine preko 45 miliona dinara za nadzor upravo ovih radova koji treba da počnu da se realizuju već početkom ove godine“ – rekao je gradonačelnik Cvetanović.

Pomoćnik direktora Opšte bolnice Leskovac i upravnik Kovid bolnice prim. Dr Milan Petrović se zahvalio gradonačelniku Leskovca i direktoru bolnice na trudu koji su uložili kako bi omogućili rekonstrukciju ove zgrade jer će sada pacijenti imati mnogo bolje uslove lečenja. „Mi smo tokom pandemije opake bolesti Kovid 19 imali velike probleme, mi smo zahvaljujući vama i svima koji su radili u Kovidu uspeli da pružimo adekvatnu pomoć svim našim pacijentima. U jednom trenutku smo imali oko 230 pacijenata, to je polovina bolničkih postelja u Kovidu, da nije bilo vas kad je bilo potrebno nabaviti regulatore protoka kiseonika i boce, vi ste se našli tu, pomogli ste nam u pravom trenutku. Mi smo sve to opremili, sredili, 20 novih kiseoničkih boca i time je spašeno na desetine života.“

Na ovom skupu uručene su zahvalnice za pomoć rada Opšte bolnice Leskovac opštinama Lebane, Bojnik i Vlasotince, kao i brojnim pojedincima i firmama koje su nesebično pomagale zdravstveno osoblje i bolesnike.

infocentarjug.rs