Jablanički okrug Jug Srbije Prognoza vremena Srbija Vesti

Danas veoma toplo, na snazi narandžasti i žuti meteo-alarm

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorio je da će danas na području Srbije biti veoma toplo, s temperaturama oko 35 stepeni. Na snazi žuti i narandžasti meteo-alarm.

Narandžasti meteo alarm, koji označava opasno vreme, na snazi je u Banatu, Sremu, zapadnoj, istočnoj i jugoistočnoj Srbiji i na Kosovu i Metohiji.

Žuti meteo alarm, koji označava potencijalno opasno vreme, upaljen je za Beograd, Šumadiju i Pomoravlje.

Prema upozorenju, treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Osnovni savet lekara je da oni koji ne moraju ne izlaze iz kuće u najtoplijem delu dana.

Ukoliko izlazimo, dobro je da kod sebe imamo neko sredstvo za rehidrataciju, kao i nešto slano i slatko – slani kikiriki, badem ili lešnik, zato što znojenjem gubimo elektrolite koje treba nadoknaditi, ali isto tako na ovako visokim temperaturama se gubi i glukoza, pa je dobro popiti zaslađenu limunadu.

Iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ preporučuju građanima da životni prostor uvek bude rashlađen, kao i da bi idealno bilo da se sobna temperatura održava ispod 32 stepena tokom dana i ispod 24 stepena tokom noći, što je naročito važno za hronične bolesnike, decu uzrasta do dve godine i starije od 60 godina

U nedelju sunčano i veoma toplo. Vetar slab, istočni i jugoistočni. Najniža temperatura od 15 do 22, najviša dnevna od 34 do 37 stepeni.

U ponedeljak sunčano i veoma toplo. Vetar slab i umeren, južni ijugoistočni. Najniža temperatura od 15 do 23, najviša dnevna od 35 do 37 stepeni.

U utorak na severu i zapadu osveženje sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a na jugu i istoku zemlje veći deo dana će se zadržati pretežno sunčano i veoma toplo. Vetar u skretanju na severozapadni i u pojačanju.

Najniža temperatura od 16 do 24, najviša dnevna od 29 na severozapadu do 37 stepeni na jugoistoku Srbije. Uveče i u toku noći naoblačenje sa severozapada će se proširiti na sve krajeve.

Izvor: RTS