Bojnik Jablanički okrug Jug Srbije Lebane Leskovac Medveđa Vesti

Danas zvanično počela izgradnja puta preko Radan planine koji povezuje Toplički i Jablanički okrug

Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je zvanično označila početak radova na rekonstrukciji državnog puta drugog reda od Prolom Banje do Caričinog grada preko planine Radan.

Rekonstrukcija državnog puta drugog reda od Prolom Banje do Caričinog grada koji vodi preko Radan planine i povezuje Kuršumliju, Prokuplje, Medveđu, Lebane i Bojnik zvanično je počela danas, a planirano je da se radovi završe do decembra 2023. godine. Put u dužini od 26,5 kilometara finansiraće JP Putevi Srbije sa oko 850 miliona dinara, a radove izvodi firma Srbijaautoput.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izrazila je danas očekivanje da će Kuršumlija, kao grad sa tri banje, postati jedna od centralnih turističkih destinacija u našoj zemlji, u kojoj će u narednih nekoliko meseci biti otvoreno 200 novih radnih mesta.

Brnabić je, obilazeći radove na rekonstrukciji hotela u Kuršumlijskoj Banji zajedno sa ministarkom trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić, istakla da je Vlada uspešno radila na privatizaciji nekih od naših starih banja i turističkih bisera, a jedan od njih je i pomenuta banja.

Ona je tim povodom iskazala zahvalnost privatnom partneru “Planinka ad”, koji je kupio hotel u ovom mestu i započeo njegovu potpunu rekonstrukciju, jer je bio ruiniran i bez ikakve perspektive.

Premijerka je najavila da će u septembru, kada hotel bude otvoren, u njemu posao naći još 120 ljudi, čime Kuršumlija postaje jedna od centralnih turističkih destinacija u Srbiji sa čak tri prelepe banje – Kuršumlijskom, Lukovskom i Prolom banjom i prelepom Đavoljom varoši.

Ceo taj kompleks prelepe prirode, ali i arheoloških nalazišta i kulturnih blaga Srbije zaokružujemo putem Radan planine i spajamo Toplički i Jablanički okrug, objasnila je Brnabić.

Istovremeno, ona je saopštila da će, na inicijativu predsednika Republike, biti otvorena i druga faza proizvodnje SDPR-a, domaće namenske industrije, u kojoj će biti zaposleno još 80 ljudi, tako da će se za samo nekoliko meseci otvoriti 200 radnih mesta u Kuršumliji.

Prema njenim rečima, sa svim onim što imamo u planu i sa strateškom saobraćajnicom ”auto-putem mira”’, koji smo krenuli da gradimo u decembru prošle godine i koji će omogućiti turistima da lakšu dođu dovde, imaćemo mnogo bolju budućnost za čitav južni deo Srbije.

Premijerka je navela da Vlada ceo Jablanički okrug posmatra kao celinu i da će razvijati sve njegove delove, a uskoro će krenuti i sa drugim projektima.

Naime, kako je navela, podići ćemo zaštitnu ogradu oko arheološkog lokaliteta Caričin grad, koji se prostire na teritoriji Leskovca i Lebana i koji je od velikog značaja za Srbiju, ali i Evropu.

Trudićemo se da je uključimo na Uneskovu listu zaštićenih područja, a izgradićemo i vizitorski centar, uložićemo mnogo više sredstava u Sijarinsku banju i gejzire i dodatno investirati u Đavolju varoš, poručila je Brnabić.

Matić je istakla da je područje južne Srbije predeo izvanredne pejzažne raznolikosti, lepote i atraktivnosti i upravo će izgradnja puta preko Radan planine omogućiti potpuni procvat turističkog potencijala.

Prema njenim rečima, projektima razvoja i uređenja oblasti južne Srbije izgradiće se potpuno novi profil zdravstvene, kulturne i turističke destinacije za domaće i inostrane turiste.

Ona je poručila da će obnova i dalji razvoj ponude Kuršumlijske Banje omogućiti turistički procvat celokupne Kuršumlije i pozicionirati ovu destinaciju kao prioritetnu banjsku oazu, ali i doprineti ekonomskom rastu cele južne Srbije.

Vlada Srbije je, po uzoru na uspešno sprovođenje niza projekata za revitalizaciju zapadne Srbije (Ovčarsko-Kablarske klisure), u oktobru 2021. godine osnovala Međuresornu radnu grupu za uređenje i razvoj južne Srbije na teritoriji Leskovca, Prokuplja, Kuršumlije, Lebana, Medveđe i Bojnika.

Međuresornoj grupi predsedavaju Kabinet predsednice Vlade i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a ostali članovi su predstavnici Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva kulture i informisanja, kao i Ministarstva privrede.

Takođe, članovi su i predstavnici Razvojne agencije Srbije, JP „Putevi Srbije“, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Privredne komore Srbije, Zavoda za zaštitu spomenika kulture, kao i Jablaničkog i Topličkog pravnog okruga.