Leskovac Vesti

Digitalizacija istorijske građe

Uz pomoć Ministarstva kulture, a u okviru projekta digitalizacija arhivske građe, Istorijski arhiv u Leskovcu nabavio je skener za digitalizaciju arhivske građe, vredan 1,6 miliona dinara.

Leskovac – „Sada smo ovde da podržimo Arhiv kao važnu ustanovu kulture u za njih, ali i za nas, veoma bitnom trenutku. Trenutku kada počinju da idu u korak s vremenom i prate svetske trendove čuvanja i zaštite arhivske građe.Nadam se da će Istorijski arhiv i nadalje pratiti novine u arhivistici, a mi smo tu da ih ispratimo u tome koliko smo u mogućnosti“, rekao je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

arhiv-001 arhiv-002

Direktorka Istorijskog arhiva Marija Lazarević istakla je da će im ovaj skener omogućiti prenos starih i retkih dokumenata u digitalnu formu, ali što je još važnije i zaštitu ove dragocene građe.
Istorijski arhiv Leskovac čuva osnovni i nezamenljiv deo kulturnog nasleđa sa područja grada Leskovca i opština Lebane, Bojnik, Medveđa, Vlasotince i Crna trava. Zbog toga je ova ustanova veoma značajna za našu lokalnu samoupravu i čitav okrug.
Grad je zbog nedostatka prostora 2014. godine Istorijskom arhivu omogućio korišćenje dela stare zubne poliklinike za smeštaj arhivske građe. Iste godine smo zajedno sa Ministarstvom kulture i informisanja učestvovali u adaptaciji tog prostora sa iznosom od 620 000 dinara. Prošle godine realizovana je prva faza adaptacije matične zgrade arhiva, u šta je uloženo 1.650.000 dinara. U 2016. radovi na rekonstrukciji ovog objekta su nastavljeni i za to je iz gradskog budžeta izdvojeno još milion dinara.