Lebane Leskovac Vesti

Diploma za kvalitet Socijalnom preduzeću „Ruža“

Regionalna privredna komora Leskovac je organizovala nastup proizvođača tradicionalnih proizvoda sa teritorije Jablaničkog i Pčinjskog okruga na Sajmu etno hrane i pića 2015. u okviru Beogradskog sajma koji je održan od 25. do 28. novembra 2015. godine u hali 3 Beogradskog sajma.

SAJAMMM 5567
Učešće na ovom, jubilarnom desetom Sajmu etno hrane i pića prijavilo je više od 400 učesnika, koji su na pojedinačnim ili grupnim štandovima ponudili više od 2.000 različitih tradicionalnih prehrambenih proizvoda.

Regionalna privredna komora Leskovac je imala štand na 120 m2 na kome je svoje proizvode prezentovalo 22 suizlagača sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga a svoje proizvode na štandu komore izložili su i proizvođači iz grčkog grada Kavale, firma „Greek olive oil – Elixirion LTD“ (maslinovo ulje i masline) i iz Makedonije „Kendi dooel“ Skoplje (medtartuf). Svake godine broj suizlagača na štandu Regionalne privredne komore Leskovac je sve veći i vlada sve veće interesovanje za zajednički nastup na Sajmu.

Na štandu Komore, koji je bio jedan od najposećenijih štandova na Sajmu, kao suizlagači svoje proizvode su predstavili Poljoprivredno gazdinstvo Nedeljković Saša, Doo Strela, Poljoprivredno gazdinstvo Stanisavljević Dobrivoje, Poljoprivredno gazdinstvo Jovanović Dejan, Poljoprivredno gazdinstvo Novica Gorčić, Poljoprivredno gazdinstvo Miodrag Mihajlović i Poljoprivredno gazdinstvo Gordana Petrović, Udruženje žena Ladovica, Turistička organizacija opštine Vlasotince – PG Milan Petković, TR Nelvas maks, Farma „Šurik-invest“ doo Crna Trava, Podrum Stari dani doo, d.o.o. Bivoda, Ana doo, ZR Zveki, Udruženje žena „Ruža“ Lebane, „Vinarija Aleksić“ doo i grnčar Ivan Deljanin zatim, ZZ „Koopertaiva Poljanica“, Vlase i „Roštilj-co“ doo .
SAJAM 55556
Poslednjeg dana Sajma dodeljene su nagrade izlagačima i zahvalnice suorganizatorima.
Sa juga Srbije nagrađena su dva proizvoda i to:
– diplomom „ETNO HRANE I PIĆA-ROBNA MARKA IZ SRBIJE“ za Domaće slatko šumska jagoda proizvođač Poljoprivredno gazdinstvo Milan Petković iz Vlasotinca u robnoj grupi proizvodi od voća, podgrupa prerađeno voće i
– diplomom „ETNO HRANE I PIĆA-ROBNA MARKA IZ SRBIJE“ Planinski džem šipurak proizvođača Socijalno preduzeće „Ruža“ Lebane u robnoj grupi proizvodi od voća, podgrupa pekmezi, džemovi, marmelade.

Predsednik Regionalne privredne komore Leskovac mr Goran Jović je dobio zahvalnicu Beogradskog sajma i Saveta 10. Međunarodnog Sajma etno hrane i pića.

Štand Regionalne privredne komore Leskovac posetila je i ministar prof.dr Snežana Bogosavljević Bošković koja je u ime Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, pokrovitelja manifestacije, svečano proglasila Sajam etno hrane i pića otvorenim. U razgovoru sa predsednikom Regionalne privredne komore Leskovac mr Goranom Jovićem, na štandu Komore, ministarka je obećala pomoć poljoprivrednim gazdinstvima juga Srbije kao i pri sertifikaciji poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Ministarka se uverila u kvalitet proizvoda najreprezentativnijih proizvoda sa područja Jablaničkog i Pčinjskog okruga, pohvalila učešće Regionalne privredne komore Leskovac i način prezentacije proizvoda. Predsednik Regionalne privredne komore Leskovac mr Goranom Jovićem je ocenio da naše područje može da obiluje sertifikovanim proizvodima ali da je neophodna pomoć države što je ministarka potvrdila i obećala pomoć pri sertifikaciji i zaštiti geografskog porekla proizvoda.