Društvo Jablanički okrug Jug Srbije Region Srbija Vesti

Direktor PKS – RPK Leskovac Goran Jović učestvuje na regionalnom ekonomskom forumu u okviru inicijative Mini Šengen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije Zoran Zaev i Edi Rama potpisali su danas u Skoplju tri dokumeta koja će olakšati trgovinu u regionu i omogućiti jedinstveno tržište rada, ali i međusobnu pomoć u vanrednim sitaucijama.

Lideri tri zemlje potpisali su na regionalnom ekonomskom forumu, u okviru inicijative Mini Šengen, Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB.

Ekonomski forum za regionalnu saradnju u organizaciji privrednih komora Srbije, Severne Makedonije i Albanije okupio je oko 350 kompanija sa ZB. Direktor PKS – RPK Leskovac, Goran Jović, učestvuje na regionalnom ekonomskom forumu u okviru inicijative Mini Šengen, i 217 kompanija iz Srbije.

Open Balkan (Otvoreni Balkan) novo je ime regionalne inicijative koja je do sada bila poznata pod imenom Mini Šengen, obelodanjeno je danas na ekonomskom forumu u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Severne Makedonije i Albanije Zorana Zaeva i Edija Rame. Srbija će biti pouzdan partner u inicijativi Otvoreni Balkan Severnoj Makedoniji i Albaniji na putu daljeg zbližavanja i regionalne stabinosti i boljeg života za sve naše građane, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakavši da je „Otvoren Balkan“ inicijativa otvorena za sve u regionu, i naglasio da ne razume zašto joj ne priđu, posebno BiH i Crna Gora.

Vučić je na konferenciji za medije rekao da pred nama nije tako lak put, ali da su to fantasticne ideje i izvanredna vizija.

 

infocentarjug.rs