COVID-19 Srbija Vesti

Đerlek: Ukoliko ne bude pozitivnih efekata od uvođenja kovid propusnica tražićemo rigoroznije mere na Kriznom štabu

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Vlade Republike Srbije Mirsad Đerlek izjavio je danas da će ovo ministarstvo na sednici Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 tražiti rigoroznije i mnogo efektivnije mere ukoliko za sedam do deset dana ne bude pozitivnih efekata od uvođenja kovid propusnica.

Đerlek je u izjavi za Radio-televiju Srbije (RTS) rekao da je uvođenje ovih propusnica legitiman potez kojim država štiti zdravlje i živote građana.

Već dugo imamo visok broj novoobolelih, a povećava se i broj ljudi koje izgube bitku sa korona virusom svakog dana, ukazao je on i dodao da jučerašnji broj preminulih neće biti najveći koji ćemo doživeti u četvrtom talasu, što je, i pored vakcina, zabrinjavajući broj.

Stav Ministarstva zdravlja, kako je ponovio, jeste da bezbedna vakcina nema alternativu, pogotovo kada smo dobili naše cepivo iz Instituta „Torlak“, ocenivši da će građani sada biti mnogo odlučniji, hrabiji, solidarniji i da će se povećati broj imunizovanog stanovništva.

Đerlek se osvrnuo i na inspekcijske kontrole koje su već neko vreme pojačane, naglasivši da ne može podržati situacije gde imamo veliki broj kontakata, poput masovnih javnih događaja, jer nam je u interesu da sprečimo i prekinemo lanac širenja epidemije.

Državni sekretar je rekao da je prilikom obilaska kovid bolnica širom Srbije konstatovano da su zdravstveni radnici iscrpljeni i umorni, ali da je, imajući u vidu njihovu hrabrost i da država stoji iza njih, siguran da zdravstveni sistem može odgovoriti i na najteže izazove.

On je istovremeno potvrdio da su lokalne samouprave sa najmanje vakcinisanih Tutin, Lajkovac, Mionica i Merošina, i dodao da bi mladima trebalo držati tribine o značaju imunizovanja, na kojima bi im se obraćali njihovi vršnjaci koju su prošli borbu sa korona virusom.

infocentarjug.rs