Srbija Vesti

Đorđević: „Ukidanje zabrane zapošljavanja veliki korak napred“

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević izjavio je danas da se stvaraju mogućnosti da od 1. januara iduće godine bude ukinuta zabrana novog zapošljavanja, što je kao veliki korak napred.

On je rekao da se daje mogućnost da više ne bude komisije Vlade Srbije bez čije saglasnosti nema novog zapošljavanja, već da „u skladu s mogućnostima i budžetom koji je odobren, sama ministarstva i poslodavci biraju koga će da zaposle“, pod uslovom da se kreću u okvirima budžeta.

Đorđević je dodao da će tako biti otklonjen taj „čep“, odnosno „to malo zakašnjenje zbog same komisije“.

Kao primer, on je naveo da ministarstvo koje zna kada ljudi odlaze u penziju, a iako postoji budžet na njegovo mesto, ne mogu da odmah zaposle drugog jer se čeka saglasnost komisije Vlade Srbije.

„Tako da nam to mesto ostaje upražnjeno, a prirodno bi bilo da možemo da zaposlimo s danom odlaska nekog u penziju, kako bi mogao da nastavi da radi i preuzme posao od nekog ko odlazi u penziju“, rekao je Đorđević i dodao da bi to doprinelo efikasnosti rada.

Prioritet da se zadrže mladi znalci fundamentalnih nauka

Država ima mere kako da zadrži mlade stručnjake u Srbiji, rekao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posle razgovora sa predstavnicima MMF koje su interesovale „ekonomske migracije“.

On je dodao da će prioritet biti mladi koji pokazuju znanje u fundamentalnim naukama.

„Država želi da ih prati i onda da vidimo kako da ih zadržimo, kako da im damo veće plate i da ih zaposlimo u srednjim preduzećima i da im tu daju mogućnost da pokažu znanje, a onda i da se drugi zaposle u malim i srednjim preduzećima“, rekao je on.

Đorđević je najavio da će zakon o socijalnim kartama vrlo brzo biti u javnoj raspravi, dok će izmene i dopune zakona o socijalnoj zaštiti biti početkom juna prezentovana svima zaposlenima u socijalnoj zaštiti.

 

(Kraj)