Vesti

ĐURIĆ: Kosovo i Metohija nikada neće biti država

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić poručio je danas predsedniku kosovskog parlamenta Kadri Veseljiju da Preševo, Medveđa i Niš nikada neće biti deo kosovske teritorije, ali da Priština jeste i da će ostati deo Srbije.

„Neka se Kadri Veselji ne veseli jer Kosovo i Metohija nikada neće biti država, niti će Preševo, Medveđa ili Niš ikada biti deo takozvane “Republike Kosovo“, ali Priština jeste i ostaće deo Srbije, a on će biti srpski državljanin“, poručio je Đurić.

Veselji je, naime, za tv T7 utvrdio da nema mogućnosti za „promenu granica“ u regionu ali bi, ipak, najviše voleo kada bi Kosovu pripale opštine juga centralne Srbije, Preševo i Medveđa, ako bi Srbija na to pristala, s tim da, kako kaže, „naša država nema šta da da Srbiji“.

Đurić navodi da Veselji može želeti i da zemlja Nedođija bude deo samoproglašenog Kosova, ali to nije realno, kao što nisu realni ni njegovi snovi o Preševu, Medveđi i Nišu, ili takozvanoj „velikoj Albaniji“.

„Kadri Veselji, inače poznat po tome što voli da preti ratom i otimanjem teritorija, treba da zna da nije mudro pretiti nasiljem, pogotovo ne jačem od sebe“, kaže Đurić.

Đurić je ukazao da je nastupilo vreme dijaloga, u kojem se problemi ne rešavaju „podmuklim napadima iz potaje, što njemu kao nekadašnjem komandantu terorističke OVK možda nije lako da razume, ali vremena će biti i za suočavanje sa realnošću“.

Ćutanje EU glasnije od mnogih reči

Direktor kancelarije za KiM izjavio je danas u Briselu da su pretnje ratom predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija beskrajno opasne, ali da je još opasnije to što EU nije osudila takav govor mržnje.

”To ćutanje je glasnije od mnoge buke i mnogih reči”, izjavio je Đurić reagujući na izjavu Veseljija da bi voleo da opštine juga centralne Srbije Preševo i Medveđa budu deo teritorije Kosova, ako bi, kako je rekao, Srbija na to pristala, ali da Priština nema šta da ponudi za uzvrat.

Đurić, koji u Briselu učestvuje u tehničkom dijalogu je, između dve runde razgovora sa delegacijom Prištine, tehničke i one na najvišem političkom nivou zakazane za petak, rekao da je takva Veseljijeva izjava veoma opasna.

”Beskrajno su opasne i neodgovorne ponovljene pretnje ratom Kadrija Veseljija. Zato neka se Veselji ne veseli jer pretnje ratom nikome ništa dobro nisu donele, naročito kada one dolaze od neosuđenog komadanta terorističke OVK Srbiji koja se samo usudila da kaže da je njeno nešto što jeste njeno i po domaćem i po međunarodnom pravu, tj. da je Kosovo Srbija kao što jeste Srbija”, poručio je Đurić.

Đurić je dodao da je još opasnije to što na ponovljene pretnje ratom, nasiljem i širenje mržnje u ovom regionu ne reaguje niko pa ni EU.

”EU valjda od zaglušujuće buke od proslave lažne demarkacije administrativne granice sa Crnom Gorom nije našla za shodno da osudi pretnje koje destabilizuju region, pretnje ratom i pretnje nasiljem. To ćutanje je glasnije od mnoge buke i mnogih reči”, zaključio je Đurić.

 

Izvor:Tanjug