Jug Srbije Kosovo Srbija Vesti

Đurić: Prve mirne akcije na KiM dogovorene za sutra

Vlada Srbije radiće 24 časa sa Srbima na KiM na rešavanju problema nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz Srbije, rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i najavio da su se na današnjem sastanku u Beogradu dogovorili da prva, mirna, „gandijevska“ akcija u trajanju od jednog sata bude organizovana sutra u južnoj pokrajini.

Đurić je u izjavi novinarima nakon sastanka predstavnika Srba sa KiM s predsednikom Aleksandrom Vučićem kazao da Priština sprovodi ekonomski pogrom nad Srbima na KiM sa ciljem njihovog proterivanja, te da je ovo što se dešava namicanje omče oko vrata svim Srbima u južnoj pokrajini.

Naveo je da se ovo dešava iz najmanje tri razloga i da su tri cilja, a prvi je da se Srbija natera na političku kapitulaciju, odnosno da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Drugi cilj, kaže Đurić, je davljenje egzistencije srpskog naroda na KiM tako kako bi se sve ono od čega zavisi njihov život prekinulo.

“Dok smo danas razgovarali o novonastaloj situaciji, kosovski policajci i carinici plenili su srpsku robu po srpskim enklavama, zatvarali srpske prodavnice, oduzimali registarske tablice, vršili teror nad srpskim stanovništvom”, kaže Đurić.

Treći cilj je da se Srbi na KiM i Srbija označe kao krivci za nešto gde nemaju uopšte krivice i da izmisle povod koji bi bio prikazan i označen kao provokacija, na koju su njihove jedinice reagovale.

“Zbog toga je naša molba i bratski zahtev Srbima na KiM bio da naš otpor bude gandijevski, miran i nenasilan”, rekao je Đurić i istakao da su Srbi na Kosovu i Metohiji rešili da gandijevski, dostojanstvo brane svoja ognjišta, pravo na opstanak i slobodu.

Đurić je istakao da u takvoj odbrani Srbi sa Kosova i Metohije imaju potpunu podršku države Srbije, puno razumevanje.

“Našem narodu na KiM poručio bih da nemaju razloga za strah, da je cela Srbija solidarna i da nećemo dozvoliti da albanski ekstremisti ostvare svoj cilj”, kazao je Đurić.

Izvor:Kancelarija za KiM

Foto:Tanjug