Jug Srbije Kosovo Leskovac Vesti

Đurić: "Srbima na Kosovu i Metohiji potrebna je sloga i samo sloga, a ne licemerje"

Srbima na Kosovu i Metohiji potrebna je sloga i samo sloga, a ne licemerje i dok se vlada Srbije trudi da se bori za prava svojih građana svuda i na svim adresama, neki prave zakulisne dogovore, izjavio je danas u Leskovcu direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

On je istakao da ne prihvata tezu da na KiM postoji nejedinstvo među Srbima, uveren da među Srbima nema nejedinstva.

„Srbi su uz svoju vladu, uz državu Srbiju, a postoje pojedini prodani političari, koji nemaju veze ni sa narodom, ni sa vladom, koji zbog šake albanskog novca trče u zagrljaj Isi Mustafi“, ističe dirktor Kancelarije za KiM.

Kaže i da potpuno razume i podržava većinske i legitimne srpske predstavnike na KiM koji su odlučili da nastave da slede politiku vlade Srbije, da ne povlače jednostrane poteze, te da su se poslanici iz Pokreta socijalista “demaskirali, obelodanili i pokazali kojom stazom žele da idu”.
“Znate kako kažu:“Ne pada sneg da pokrije breg, nego da svaka zverka pokaže svoj trag. Neka im je srećan put. U narednom periodu mi ćemo nastaviti da podržavamo naš narod, kao što smo to činili i do sada, a ne mogu se na podjednak način tretirati oni koji bez dogovora sa vladom idu da podrže Mustafin budžet i to u trenutku kada svi politički predstavnici Srba bojkotuju učešće, ne iz hira, nego zbog toga što su srpska prava, srpski interesi pogaženi”, rekao je Đurić.

Naglasio je da sve to što je urađeno, “zakulisni dogovor koji je napravljen sa Mustafom”, nije napravljen uz saglasnost i odobrenje vlade Srbije, ne uživa njenu podršku i suprotan je državnim i nacionalnim interesima.

“Svi oni koji tu politiku ne slede, gde god da se nalaze i kojoj god političkoj opciji pripadaju, treba da sami odgovore na pitanje zašto to rade”, rekao je Đurić i istakao da, dok se vlada trudi da pokaže da “države Srbije ima na KiM, i onda kada nas jure i pokušavaju da nas sklone, oni pokušavaju da zbog novca i materijalne koristi, drugi razlog ja ne mogu da zamislim i ne verujem da postoji, pokušavaju da naprave sebi politički interes”.

Govoreći o dosadašnjoj zamenici ministra za rad i socijalno staranje u kosovskoj vladi Mirjani Jevtić, koja će biti postavljena na mesto smenjenog ministra Ljubomira Marića, Đurić je rekao da je na njemu da uvaži stav koji su izneli gradonačelnici svih opština sa srpskom većinom na KiM.

“Dakle, devet od deset gradonačelnika sa srpskom većinom juče je prisustvovalo sastanku na kome su zaključili da su ona i njeno imenovanje neprihvatljivi za srpski narod, da je politički prevrat, koji je ta grupa pokušala da izvede za naše predstavnike neprihvatljiv i ja podržavam njihov stav”, istakao je Đurć.

On nije želeo da otkriva o čemu je razgovarao sa predsednikom Pokreta socijalsta Aleksandrom Vulinom, rekavši da o razgovorima koje vodi u četiri oka, ne govori javno, ali i da je dovoljno jasno rekao šta misli o tome.

“Mislim sve najgore o pokušaju da se sve iza leđa Srbije, srpskih predstavnika, potpuno suprotno svim državnim i nacionalnim interesima, trči u zagrljaj Isi Mustafi, u trenutku kada on gazi, na najgori mogući način prava Srba. I nije dovoljno jednostavno reći- perem ruke, potrebno je uraditi nešto konkretno da se to spreči”, rekao je Đurić.

 

“Sërbëve nga Kosova dhe Metohija ju nevojitet dakordi, e jo dy ftyrëshitë”

Sërbëve nga Kosova dhe Metohija ju nevojitet dakordi, e jo dy ftyrëshitë dhe deri sa Qeveria e Serbis përpiqet që të luftoj për të drejtat e qytetarëve të saj çdo kund dhe në çdo adres, disa të tjerë krijojnë marrëveshje dorë fshehur, ka deklaruar sot në Leskovc drejtori i zyrës për KiM Marko Gjuriqi.

Ai ka theksuar që nuk e pranon tezën që në KiM ekziston përqarja në mes të Serbeve, i bindur që në mes të Serbeve nuk ekziston përqarja.

“Serbet janë me qeverin e tyre me shtetin e Serbis, kurse ekzistojnë disa politikanët e shitur, të cilit nuk kanë lidhje as me popullë, as me qeveri, të cilit për para dore të shqiptarve vrapojnë në përqafim të Isa Mustafes”, thekson drejtori i zyrës së KiM.

Thotë që plotësisht kupton dhe perkrahë pjesën më të madhe të përfaqsuesve legjitim Serb në KiM të cilit kanë vendos që të vazhdojnë të përcjellin politikën e qeveris së Serbis, që nuk i tërhjekin lëvizjet e njëanshme, dhe që deputetet nga lëvizja sociale “demaskohen, shpalosen dhe kanë treguar në cilën rrugë dëshirojnë të shkojnë”.

“E dini se si thuhet: “nuk bie borë që të mbulon kodrën”, dhe që çdo kafshë tregon shenjën e vet. Rruga e mbarë iu çoftë. Në periudhen e ardhshme ne do të vazhdojmë të përkrahim popullin tonë, si kemi bërë deri më tani, nuk mundet në njëjtën menyrë të konsiderohën ata të cilit pa marrëveshje me qeveri shkojnë që të përkrahin buxhetin e Mustafes dhe atë në momentin kur të gjithë politikanët e përfaqsuesve Serb bojkotojnë pjesëmarrjen, jo nga trilli, por për arsye se të drejtat e Serbeve, interesat e Serbeve janë të shkelura” ka thënë Gjuriqi.

Ka theksuar që çdo gjë që është punuar, krijojnë marrëveshje dorë fshehur e cila është bërë me Mustafen” nuk është bërë me pajtimin dhe miratimin e qeveris së Serbis, nuk e gëzon përkrahjen e saj dhe është në kundërshtim me shtet dhe interesat nacionale.

“Të gjithë ata të cilit nuk e përcjellin atë politik, çdo kund që të gjinden dhe të cilit do opcioni politikë i takojnë, duhet vetë të përgjigjën në pyetje pse punojnë kështu”, ka thënë Gjuriqi dhe thekson që, sa qeverija mundohet që të tregojë që shtet të Serbis ka dhe në KiM, dhe atëherë kur na ndjekin dhe mundohen që të na largojnë, ata e bejn përshkak parasë dhe interesit material, arsyeja tjetër nuk besojë që ekzistonë dhe unë nuk mundë ta paramendojë, mundohen që të krijojnë interes politik”.

Duke theksuar për zëvendësen e ministrit të deri tashëm për punë dhe kujdesjen sociale në qeverin e kosovës Mirjana Jevtiq, e cila do të vendoset në vedin e ministrit të shkarkuar Lubomir Mariqit, Gjuriqi ka thënë që në të është që ta vlersonë qëndrinim të cilin e kanë paraqitur kryetarët e komunave me shumicën e Serbeve në KiM.

“Prandaj, nëntë deri dhjetë kryetarët të komunave me shumicën e serbeve kanë qenë dje në takimin në të cilin kanë ardh në përfundim që ata dhe emërimi i tyre është i papranueshumë për popullin serb,që trazirat politike, me të cilat ai grup është përpjekë që ta bëjë për pëfaqsuesit tonë është i papranueshumë dhe unë përkrahi qëndrimin e tyre” ka theksuar Gjuriqi.

Ai nuk ka dëshiruar që ta zbulojë se për çfarë ka biseduar me kryetarin e lëvizjes socialiste Aleksandar Vulin, duke theksuar që në lidhje me bisedat të cilat i bënë në katër sy, nuk tregon publikisht, por është kjartë e mjaftueshumë se qka mendon për këtë.

“Mendoj shumë keq për përpjekjen që çdo gjë mbas shpines së serbis, përfaqsuesve Serb, plotësisht në kundërshtim të gjitha intereseve nacionale të shtetit të vrapojnë në përqafim Isa Mustafes në moment në moment kur ai bën shkelje të drejtave të serbeve në menyrë më të keqe. Dhe nuk është e mjaftueshume që thjesht të thuhet-pastrojë duartë, është e nevojshme që të ndërmerret diçka konkretisht që kjo të ndale”, ka theksuar Gjuriqi.